Ruj orucu bozar mı? Oruçluyken ruj sürmek orucu bozar mı sorusunu Diyanet yanıtladı

Ramazan ayının gelmesiyle orucu bozan durumlar ve haller yeniden araştırılmaya başlandı. İslam’ın 5 şartından biri olan ve dinen belirli şartları taşıyanlara farz olan oruç ibadeti için uyulması gereken kurallar bulunuyor. Genel anlamda yeme ve içmenin imsak ve iftar arasında yasak olduğu oruç zamanında makyaj yapan pek çok kadının aklında ise “Ruj orucu bozar mı?” sorusu yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da resmi sitesinde “Oruçluyken ruj sürmek orucu bozar mı sorusunu” yanıtlıyor…

Ramazan ayı içerisinde farz olan ve bayram günleri hariç bütün yıl boyunca tutulabilen oruç beden ile yapılan ibadetler arasında yer alıyor. Kişi eğer yanlışlıkla orucunu bozarsa bunun yerine kaza orucu tutması gerekiyor ancak bilerek farz orucu bozmanın kefareti 61 gün oruç ile ödeniyor. Diğer yandan oruçlu iken gündelik hayatına devam eden pek çok kişi ruj sürmeye de devam ediyor. Peki, ruj orucu bozar mı? İşte Diyanet’in yanıtı…

RUJ ORUCU BOZAR MI?
Diyanet’ten yapılan açıklamaya göre tadı olmayan ruj orucu bozmaz. Özellikle de aromasız ve kokusuz rujlar besin değeri taşımadığından, vücuda herhangi bir gıda imkanı sağlamadığından ruj orucu bozmaz.
Ancak ağızdan alınan ve mideye ulaşan her şey orucu bozar. Ruj sürmek orucu bozmaz ancak dudağa sürülen rujun mideye ulaşması sakıncalıdır. Bu durumda oldukça dikkatli davranılmalıdır.

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.