Saç dökülmesi kabusunuz olabilir! Bu hastalığın habercisiymiş, ciddiye alınmazsa kelliğe sebep oluyor

Saç dökülmesi toplumda çok yaygın görülür. Saç dökülmesi sorunu genellikle çok ciddiye alınmaz. Ancak saç dökülmesi hastalıkların habercisi olabilir. Saçlarınız aşırı derecede dökülüyorsa bu yazımıza bir göz atın.

Halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinen Alopesi Areata, her yaşta ve her cinsiyette insanda görülüyor.

Genellikle bu hastalığın ilk atakları çocuk yaşlarda ortaya çıkıyor. Aniden ortaya çıkan ve saç dökülmesiyle başlayan saçkıran hastalığını tetikleyen pek çok etken bulunuyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, saçkıran hastalığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Saçkıran hastalığı toplumda yaygın olarak görülüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, saçkıran hastalığı ile ilgili ciddi uyarıda bulunarak hastalığın sebeplerini ve tedavi yöntemlerini Posta.com.tr okurları için açıkladı.

İLK ATAK ÇOCUK YAŞLARDA ORTAYA ÇIKIYOR
Halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinen Alopesi Areata, hastalığının vücudun kendi savunma hücrelerinin kıl köklerine saldırması nedeniyle gelişen geri dönüşümlü, bölgesel ya da yaygın saç/kıl kaybıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, "Bu hastalık kaş, kirpik, sakal ve vücut kıllarında da dökülmeye yol açıyor. Her yaşta ve her cinsiyette insanda görülüyor. Genellikle ilk atak çocuk yaşlarda ortaya çıkıyor." dedi.

SAÇKIRAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIĞI
Saçkıran hastalığının bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, "Bu hastalıklarda, bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak algılar ve kendi hücreleri ile savaşa girer. Genellikle dış faktör olarak en çok psikoloji ve stres bu hastalığı tetikliyor..Yapılan çalışmalarda alopesi areata hastalarında ruhsal durum,uyum ve anksiyete bozuklukları prevalansının yüksek olduğu bildirilmişdir." ifadelerini kullandı.

ÇOĞUNLUKLA GEÇ FARK EDİLİYOR
Saçkıranın başlangıçta belirti vermeden ortaya çıktığını ifade eden Dr. Klara Bayramova, bu sebeple hastalığın çoğunlukla geç dönemde fark edildiğini vurguladı.

Saçkıranın saçlı deri , kaş, kirpik, sakal ya da vücut kıllarında aniden ortaya çıkan yama tarzında saç dökülmesi olarak başladığını söyleyen uzman isim saçkıranın evrelerini şöyle açıklıyor.

Alopesi Areata Totalis: Bu şekilde kalabileceği gibi, bazı hastalarda saçlı derideki tüm saçların dökülmesine yol açabilir.
Alopesi Areata Universalis: Tüm vücut kıllarının dökülmesi.

Hastalık, kıl folikülleri dışında tırnakları da tutabilir. Tırnaklarda minik çukurcuklar (yüksük tırnak), transvers çöküklükler gibi değişiklikler görülebilir.

SAÇKIRANIN EN NET BELİRTİLERİ
Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, "Saç kıran hastalığı otoimmun bir hastalık olduğu için diğer otoimmun hastalıklarla beraber görülebilir. En güçlü ilişkisi olanlar tiroid bozuklukları ve vitiligodur" dedi ve belirtilerini sıraladı.

- Kafa derisinde yuvarlak veya oval şekilde saç dökülmesi (sanki tıraş edilmiş gibi)
- Kaş ve kirpiklerin kısmen veya tamamen dökülmesi
- Sakal bölgesinde bir veya daha fazla bölgede kelleşme,
- Tırnaklarda kızarma, çukurlar ya da çıkıntılar, sertleşme ve/veya kolay kırılma (genellikle saç dökülmesi yoğun olan kişilerde görülür)

MUTLAKA UZMANA BAŞVURUN
Hastalığın aktif döneminde plakların sınırında ünlem saç olarak bilinen kısa, kolaylıkla çekilebilen kırık saçlar olduğunu belirten Dr. Klara Bayramova, "İlk plak ortaya çıktıktan sonra alopesi areatanın seyri kestirilemez. Yeniden saç çıkışı birkaç ay içinde olabilir ve sıklıkla saçlı derideki bir alanda saç çıkışını başka bir alandaki saç dökülmesi takip eder. Bazen 2 gün kadar kısa bir süre içerisinde ani ve diffüz şekilde ortaya çıkıp total saç kaybı (alopesi totalis) veya total saç ve vücut kılları kaybı (alopesi universalis) neden olabilir. Alopesi areatada tedaviler hastalık aktivetesini durdurmaya yöneliktir. Alopesi areata tanısı klinik muayene ve dermoskop adı verilen aletle saçlı derinin incelenmesiyle konur. Nadiren saçlı deriden biyopsi alınması da gerekebilir. Onun için mutlak bir dermatoloğa başvurmak gerekir." dedi.

SAÇKIRAN HASTALIĞI KİŞİDEN KİŞİYE FARKLILIK GÖSTERİYOR
Hastalığının seyrinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini söyleyen Dr. Klara Bayramova, tedaviyle çıkan saç ve kıllarında tekrar dökülme ihtimali olduğuna dikkat çekti

HASTALIĞIN ŞİDDETİNE GÖRE TEDAVİ PLANLANIYOR
Dr. Klara Bayramova saçkıran hastalığının tedavisine ilişkin, "Tedavi hastanın yaşı, hastalığın şiddeti ve yaygınlığı göz önüne alınarak planlanır. En etkili ve emniyetli olan tedavi yönteminden başlanarak, gerekirse diğer tedavi seçeneklerine geçilir. Az sayıda bölgesel dökülmeleri olan hastalarda topikal steroid uygulaması (iğne, krem şeklinde) ve antralin (katran içeren formülasyonlar) tedavisi tercih edilirken yaygın dökülmeleri olanlarda immünoterapi veya ağızdan ilaç tedavileri uygulanabilir." dedi.

SAÇKIRAN TEDAVİSİ İÇİN SAKIN BÖLGEYE SARIMSAK SÜRMEYİN
Saç sağlığı söz konusu olduğunda genellikle uzman bir doktora başvurmadan önce bazı kişiler doğal saç tedavi yöntemlerine başvuruyor. Ancak Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, bu yöntemlerden tamamen kaçınılması gerektiğini söyledi.

KORONAVİRÜS GEÇİREN KİŞİLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ GÖRÜLEBİLİR
Geçtiğimiz günlerde şarkıcı Işın Karaca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda uzun yıllardır saçkıran hastalığının son evresiyle mücadele ettiğini paylaşmıştı. Işın Karaca bu paylaşımda koronavirüs geçirdikten sonra ve koranavirüs aşısıyla birlikte saç dökülmesinin daha da şiddetlendiğini söylemişti. Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, kovid 19 aşısının saçkıran hastalığını tetiklemediğini vurguladı. Ancak koronavirüsün saç dökülmesini tetikleyebileceğinin altını çizdi.

Saç dökülmesini tetikleyen bir diğer durum da günlük alışkanlıklarınız. Saç dökülmesini durdurmak için bu 10 tüyoyu mutlaka uygulayın.
1- DENGELİ BESLENME
Saç sağlığı için gerekli olan vitaminler, mineraller ve proteinler açısından zengin dengeli bir beslenme düzenini uyguladığınızdan emin olun.

2- SIKI SAÇ MODELLERİNDEN KAÇININ
Sıkı at kuyruğu veya örgüler gibi saçı çeken ve saç köklerine zarar veren modellerden kaçının. Çünkü bunlar saç köklerinde strese neden olabilir. Saç diplerinin nefes almasını engelleyerek saçların dökülmesine sebep olabilir.

3- DOĞAL İÇERİKLİ ŞAMPUAN
Saç tipinize uygun, hafif ve sülfatsız bir şampuan tercih edin. Saçın doğal yağlarına zarar veren ve saç diplerini aşırı kurutan zararlı kimyasallar barındıran şampuanlardan uzak durun.

4- DÜZENLİ OLARAK BAKIM YAPIN
Saçınızı nemli tutmak ve saçlarınızın kırılmasını önlemek için kaliteli bir saç kremi kullanın. Saç kremini saç uçlarına sürün ve 10-15 dakika saçlarınızda bekletin. Daha sonra saçlarınızı durulayın.

5- AŞIRI ISIDAN UZAK DURUN
Aşırı ısı saça zarar verebileceğinden düzleştirici, maşa ve fön gibi ısı şekillendirme araçlarından uzak durun. Bu işlemleri çok sık yapmak saçların aşırı derecede kurumasına sebebiyet verir.

6- SAÇLARINIZA NAZİK DAVRANIN
Saçınızı kuruturken hasarı en aza indirmek için havluyla yavaşça nemini alın. Sert ve saç derisini tahriş eden hareketlerden uzak durun.

7- SAÇ DERİSİ MASAJI
Saç büyümesini desteklemeye yardımcı olabilecek ve kan akışını canlandırmak için uygulayabileceğiniz bir masaj belirleyin. Parmak uçlarınızla saçlarınızın köklerine masaj yapın. Hafifçe ovalayın.

8- KİMYASAL İŞLEMLERDEN KAÇININ
Saç tellerini zayıflatabileceği için boya ve perma gibi sert kimyasallar içeren saç bakım uygulamalarından kaçının. Saçlarınızı olabildiğince doğal bırakın.
9- GÜNEŞTEN KORUNUN
Şapka takarak veya UV korumalı saç ürünlerini kullanarak saçınızı güneşin zararlı UV ışınlarından koruyun.

10- STRESİ YÖNETİN
Yüksek stres seviyeleri saç dökülmesine sebep olabilir. Meditasyon, yoga veya egzersiz gibi stresz azaltma tekniklerini uygulayın.