KESİN TEDAVİSİ VAR MI?
Saçkıran hastalığında kesin iyileşme sağlayan veya önleyici olarak nitelendirilen bir tedavi yok. Bu nedenle verilen tedaviler daha çok hastalığın aktifliğini ve ilerlemesini durdurmaya yöneliktir. Özellikle hastalığı daha hafif olan hastalarda, hastalık kendiliğinden durabilir veya iyileşme gösterebilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
- En popüler yaklaşım kortizon (kortikosteroid) tedavisidir. Kortizon farklı yollar ile uygulanabilir. İlk tedavi seçeneği, kortizonun enjeksiyon (iğne) veya krem formunda kullanılmasıdır. Saçkıran, saçlı derinin yüzde 50’sinden daha az bir bölgeyi kaplıyorsa ilk seçenek olarak saçlı deriye kortizon enjeksiyonu düşünülebilir. Dermatoloji uzmanı 4-6 haftada bir saçlı deriye enjeksiyon uygular. Enjeksiyon birkaç seans yapılır. Sonuçlar 1-2 ay sonra ortaya çıkmaya başlar. Yüksek miktarda uygulandığında, enjeksiyon derinliğinin yetersiz kaldığı durumlarda veya sık yapılması durumunda deride geçici olarak incelme görülebilir.
- Minoksidil içeren sprey formunda uygulama tüm saç dökülme çeşitlerinde tedaviye yardımcıdır. Bu tedaviyle çocuklarda yaşlılara oranla daha iyi yanıt alınır.
- Antralin, sürülen alanda irritasyon (tahriş) yaparak saç çıkışı sağladığı düşünülen etkili bir tedavi yöntemidir.
- Dirençli hastalarda topikal immunoterapi olarak bilinen tedavi haftada 1 kez uygulanabilir.
- SADBE ve DPCP olarak bilinen ilaçlar saçlı deride irritasyon yaparak saç çıkışını sağlar. Bu tedaviye bağlı saçlı deride kızarıklık, yanma gibi yan etkiler görülebilir.
- Son tedavi seçeneği ise belli merkezlerde uygulanabilen ışık tedavisidir (fototerapi). Ancak fototerapinin uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi gerekir.
- Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalarda sistemik kortizon (ağızdan alınan kortizon hapları); siklosporin grubu ilaçlar ve tofasitinib, barisitinib gibi JAK inhibitörleri denen ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavilerin belli merkezlerden verilmesi ve hastaların yan etkiler açısından takip edilmeleri gerekir.