Sadece 8 haftada incecik bir bedene sahip olun! Uygulaması çok kolay

Son zamanlarda kilo vermek için en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan aralıklı oruç, sadece yediklerimizi değil tükettiğimiz besinler hangi zaman aralığında yediğimizi düzenlemeyle ilişkili bir yöntemdir. Kilo vermenize yardımcı olacak birçok diyet var, ancak hızlı sonuç alabilmek istiyorsanız aralıklı oruç yöntemini denemeyi düşünebilirsiniz. Yapılan bazı araştırmalar aralıklı oruç yöntemini deneyenlerin sadece 8 haftada vücut ağırlıklarının yüzde 8'inden kurtulduklarını kaydetti. Peki aralıklı oruç neleri içerir ve ve nasıl uygulanır?

Aralıklı oruç aslında tam anlamıyla ne zaman yemek yediğinizle ilgilidir. Kısacası, “aralıklı oruç, düzenli bir programda oruç tutmak ve yemek yemek arasında geçiş yapan beslenme şeklidir.
Her gün belirli bir saat oruç tutmanın veya haftada birkaç gün sadece bir öğün yemek yeme gibi yöntemleri barındıran aralıklı oruç, vücudunuzda yağ yakmasını hızlandırır. Oruç tutmanın faydası kilo vermenin de ötesine geçiyor. Bu diyet çalışmasını yapanlar zamanla güvenli ve sürdürülebilir şekilde kilo verebiliyor.
Bu beslenme şeklinde öğün tüketimleri 8 saatlik bir süre içerisinde yapılıyor. Geriye kalan 16 saatlik sürede hiçbir şey yenilmiyor. Düşününce her gün bu şekilde beslenmek zorlayıcı olabilir. Aralıklı oruç birkaç farklı yöntemle uygulanabilir.
Aralıklı oruç diyetinin faydalarını nelerdir?
Aralıklı orucu uygulamak oldukça basittir. Sağlıklı bir beslenme programıyla belirli aralıklarla rahatça uygulanır.
Hızlı kilo vermek isteyenler için ideal bir seçimdir. Aralıklı orucu başladıktan 3-4 gün sonra kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Aralıklı oruç daha az yemek yemenizi sağlayacağı için daha az kalori alırsınız. Bu sebeple yağ yakımınız hızlanır.
Kilo vermenin ve vücudun yağ yakmasının yanı sıra aralıklı orucu uygulamak kan şekerinizi düzenler.
Kalp sağlığını korur ve vücuttaki iltihaplanmaları azaltır.

ARALIKLI ORUÇ YÖNTEMLERİ
Aralıklı orucun pek çok farklı yöntemi bulunuyor ve bu yöntemler farklı yaşam tarzlarına uyum sağlayabiliyor. Aralıklı oruç diyeti gün boyunca yemek yediğiniz süreyi kısıtlamak adına, yeme aralıklarınızı düzenlemenizi gerektirir. Bazı sık kullanılan Aralıklı Oruç yöntemleri haftada iki kere 16 saat boyunca oruç aralığı (16 saat aç kalma) ve 8 saat yeme aralığıyla 16:8 yöntemi, veya 5:2 yöntemidir.
En sık uygulanan aralıklı oruç yöntemleri;
5:2 Metodu: Bu yöntem haftanın 2 günü kısıtlı bir kalori alımını, diğer 5 günde ise gereksinim kadar beslenmeyi destekler. Vücudun hızlı yağ yakmasında etkilidir.
16:8 Metodu: Kadınların günün 14; erkeklerin ise 16 saatini su ve şekersiz/ asitsiz içecek tüketmenin dışında aç geçirdiği, beslenmeyi ise geri kalan 8-10 saate sıkıştırdığı bir uygulamadır.
Burada önemli olan dengeli ve sağlıklı yiyecekler tüketerek bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Öğün içerikleri protein ve sebze ağırlıklı olmalıdır. Bu yöntem kahvaltıyı atlamamak ve akşam yemeğinden sonra yememek olarak da uygulanabilir.
Alternatif IF Metodu: Bu yöntem haftada bir iki defa 24 saat kısıtlamayı içerir. Bir öğle yemeğinden ertesi günkü öğle yemeğine kadar kısıtlama yapılarak 24 saat olarak uygulanmaktadır. Bu yöntem akşam yemeğinden akşam yemeğine ya da kahvaltıdan kahvaltıya olarak uygulanabilir.

ARALIKLI ORUCA YARDIMCI BESİNLER
Aralıklı oruç yöntemini uygularken size destek olacak bazı besinlerden yararlanabilirsiniz. Bu besinleri aralıklı orucunuza ekleyerek kilo kaybını hızlandırabilirsiniz. Diyet programlarında kilo vermeye yardımcı olarak kullanılan bu besinler aralıklı orucunuzu da olumlu yönde etkiler. Besinlerin katkılarıyla hızlıca kilo verip istediğiniz inceliğe kavuşmanızı sağlar.
- Sade kahve ve bitkisel çaylar orucunuza yardımcı olur.
- Elma sirkesi tüketmek aralıklı orucun daha faydalı olmasına katkı sağlar.
- Yeşil elma, limon ve taze zencefil tüketebilirsiniz.
- Öğünlerinizde şeker kullanmamaya özen göstermelisiniz.

BU HASTALIKLARINIZ VARSA UZMANA DANIŞIN!
Aralıklı oruç sağlık problemi bulunmayan bireyler içindir. Aralıklı orucun güvenli bir beslenme programı olduğu bilinse de kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin bu yöntemi kullanması önerilmez. Bu sebeple aşağıda bulunan rahatsızlıklara sahip olanlar doktoruna danışmadan bu yöntemi uygulamamalıdır.
- Kan şekeri düzenlenmesiyle ilgili sorunlar
- Kalp rahatsızlığı olanlar
- Bağışıklığı düşük kişiler
- Düşük tansiyonu olanlar
- Hamileler ve emzirenler
- Çocuk sahibi olmaya çalışanlar
- Düzenli ilaç kullananlar
- Diyabet hastaları