Katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan saleplerin aktarlar ve güvenilir markalar aracılığıyla piyasaya sunulduğunu dile getiren Zünbülcan, salebi şekerle karıştırmak yerine sütle kaynatıp bal ekleyerek daha sağlıklı hale getirilebileceğini anlattı.
KALORİSİNE DİKKAT
Salebin fazla tüketiminin de içerdiği kalori miktarı nedeniyle sakıncalara neden olabileceğini ifade eden Zünbülcan, şunları söyledi:
"Salebin karbonhidrat ve şeker içeriğinden dolayı kalorisi yüksektir. Ara öğün olarak kullanılabilir. Her gün olmamak şartıyla ortalama bir fincan salep içmek yeterlidir. Kişiler günlük aktivitelerine yürüyüş ekleyip karbonhidratlı besinleri sınırlandırdıkları bir beslenme programıyla dengeyi sağlayabilirler. Salep deyince akla hemen tarçın gelir. Tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir baharattır. Aynı zamanda doygunluğu kontrol ederek, kan şekerini de dengeler. Yalnız tarçının çok uzun süre beklememiş olmasına dikkat edin. Çünkü kavanozda biz görmesek de mikroorganizmalar üreyebiliyor. Sağlıklı bir içecek tüketmek isterken karaciğeri yorabilirsiniz."
PİŞİRİRKEN DİKKAT! TÜM BESİN DEĞERLERİ YOK OLUYOR
SAĞLIKLI SALEP NASIL YAPILIR?
İlk olarak toz salebinizi ve toz şekerinizi derin bir kabın içine koyun. Ardından tencerenin içinde sütü kaynatın. Süt kaynayınca altını kısın
Kabın içinde karıştırdığınız salep ve toz şekeri kaynayan sütün içerisine yavaş yavaş ekleyin. Birden dökerseniz kıvamı tutturamazsınız. Bu yüzden yavaş yavaş dökmek gerekiyor.
Ve mutlaka karıştırın. Eğer karıştırmayı bırakırsanız salep iyi pişmeyecektir.
Salep kıvam alıncaya dek karıştırılmalı. Köpükleşme oluştuğu anda artık salep pişmiş demektir.
Bu aşamadan sonra artık salebi fincanlara bölüştürün ve tarçınla servis edin.
SALEPLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN BAZI ÖNEMLİ BİLGİLER
Sıcak sütle tüketilen salep bitkisinin özünün, bağırsak hareketini ve dolayısıyla sindirim sistemi ile ilgili tedaviyi düzenlediği biliniyor. - Balgam söktürücü özelliği vardır. Bu yüzden öksürük ve soğuk algınlığı gibi sorunların tedavisinde de kullanılabilmektedir.
Salep ekstresinde bulunan quercetin gibi polifenoller ve flavonoid bileşenler, bu bitkide bulunan önemli antioksidan arasındadır. Vücudumuz için önemli olan bu bileşenler karaciğeri toksinlere ve serbest radikallere karşı koruyucu etkiye sahiptir.