Şanlıurfa'da 45 derecede kasıp kavuran hasat başladı! Bir kaşığı hastalıklara savaş açıyor, yaşlanmayı geciktiriyor, bağışıklık sistemini dipçik gibi yapıyor!

Baharatların hayatımızdaki yeri yadsınamayacak kadar fazla! İnsan sağlığına pek çok faydası olan baharatları doğru bir şekilde tüketmek ise son derece önemli. Bir tanesi var ki Şanlıurfa'da hasadı gerçekleştiriliyor, insan sağlığına olan faydaları say say bitmiyor!

İsot, gerek tadı gerekse besin değeriyle öne çıkan baharatlar arasında yer alıyor. Şanlıurfa'nın vazgeçilmezi olan bu baharat, her evde bulunuyor. Peki, beta-karoten açısından zengin, A vitamini deposu olan isotun faydaları nelerdir? İsot nasıl kullanılır? İşte tüm detaylar...

TADI VE KOKUSUYLA YEMEKLERE LEZZET KATIYOR
Tadı ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin olmazsa olmazı pul biber, kavurucu sıcakta zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa'da ilkbaharda ekilen, bakım ve sulamanın ardından hasat edilmeye başlanan kırmızı renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. İsot üreticileri tarafından pazarlardan veya tarlalardan satın alınan biberler, çalışan kadınlar tarafından yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor. Daha sonra özel makinelerden geçirilen biberler yere serilen bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor. Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak hava altında çalışan işçiler, aile bütçelerine katkı sağlıyor.

KİLOGRAMI 300 İLA 350 TL ARASINDA
Şanlıurfa'nın tescilli ürünü isot, bu yıl tezgahlarda kalitesine göre kilogramı 300 ila 350 lira arasında satışa sunulması bekleniyor.
30 yıldır mesleğini sürdürüyor.
Şanlıurfa'da 30 yıldır isot yapımında çalışan 70 yaşındaki Emine Işıkay, “Önce elle temizliyoruz. Ondan sonra makineye parçalamaya gönderiyoruz. Makinede parçalandıktan sonra bezlerin üzerine seriyoruz. 2-3 gün kurutulmaya bıraktıktan sonra tekrar topluyoruz ve karartmaya bırakıyoruz. Karartma yapıldıktan sonra tekrar kuruması için bezlere seriyoruz. Son olarak makiden geçirilerek pul biber yapılır. Çiğköfte ve lahmacun için hazır oluyor” dedi.

SICAKLIK 45 DERECEYE KADAR ÇIKIYOR!
İsot üreticisi Yakup Işıkay, sezonu açtıklarını belirterek, “Bismillah diyerek yeni sezonumuza başladık. Hayırlı olur inşallah. Sabah hal pazarına gidip tarladan yeni toplanan biberleri alıp getirdim. Bunun pul biber olarak hazır hale getirilmesi bir haftayı buluyor. Sıcak hava ile birlikte biberin acılığı işimizi zorlaştırıyor. Hava sıcaklığı gün oluyor 45-46 dereceye çıkıyor. Bu yüzden zaman zaman elimiz vücudumuz yanıyor ve zor oluyor” diye konuştu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
İsotun içeriğindeki beta-karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir destek sağladığı biliniyor. Beta-karoten, vücutta A vitamini üretimine katkıda bulunurken, C vitamini ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı oluyor. Bu antioksidanlar, hücre hasarını önleyerek yaşlanma sürecini yavaşlatır ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

İLTİHABIN KÖKÜNÜ KAZIYOR
İçerdiği bileşenler sayesinde, vücuttaki inflamasyonu azaltıyor ve iltihaplanma ile mücadele ediyor. Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen isot, bu özelliğiyle genel sağlık durumunu destekleyici bir rol oynuyor.

SİNDİRİM SİSTEMİNE KATKI SAĞLIYOR
İsotun sindirim sistemine olan katkıları da göz ardı edilemiyor. Acı biber içeriği sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarıyor ve sindirim sürecini iyileştiriyor. Bu durum, özellikle sindirim sorunları yaşayan kişiler için isotun tüketilmesini daha da önemli hale getiriyor.