Sarıgöl'de hasadı başladı, Kur'an'da da adı geçiyor! Halk arasında 'Ermeni salatalığı' olarak biliniyor! Potasyum ve magnezyum zengini, cayır cayır kilo verdiriyor

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde sezonun ilk ürünü yerli acurda hasat başladı. Bu sebzeyi ilk kez görenler için acurun faydaları ve sağlığımız üzerindeki etkileri de merak konusu. Peki, Kur'an'da da geçen mucize besinin sağlık faydaları neler? İşte yanıtı...

Manisa'nın Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli Mahallesi'nde acur hasadı başladı. Sezonun ilk ürünü olan acur hasadını yapan Harun Hasırcı 3 dönümlük alandan ilk etapta yaklaşık 300 kilogramlık hasat gerçekleştirdi. İlerleyen günlerde haftalık hasatlarına devam edeceğini belirten Hasırcı, toplamda 3 tonluk bir hasat beklediklerini söyledi. Hasatla ilgili konuşan Hasırcı, "Bu yıl üç dönümlük arazime yeli türü olan yeşil acur diktim. İlk ürünümden 300 kilogram aldım. İlerleyen günlerde bu verim artmaktadır. Haftada üç gün topladığımızda üç ton acur elde etmekteyim. Genelde turşu yapımında ve taze olarak yenilmektedir. Yerli ve yeşil acur olması nedeniyle turşu yapımında kullanılıyor. Düğünlerde aşçılar tercih etmekte ve evlerde de turşusu yapılmaktadır" dedi. www.posta.com.tr

ACURUN FAYDALARI NELERDİR?
Acur, yararlı bileşenlerle dolu olan ve birçok sağlık faydası sunan bir bitkidir. Hem yaprakları hem de meyveleri çeşitli tıbbi amaçlarla kullanılır. Genellikle turşu formunda tüketilse de bu sebzenin kendisi de çiğ haliyle salatalar ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. İşte acurun sağlık açısından faydaları!

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Acur, vücuda C vitamini sağlar. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, enfeksiyonlarla savaşır ve vücudu hastalıklara karşı korur.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR
Sebzenin içerdiği lifler, sindirim sistemi sağlığını destekler. Lifler, sindirim sürecini düzenler, kabızlık sorunlarını önler ve bağırsak sağlığını iyileştirir.

ANTİOKSİDAN ETKİLER SAĞLIYOR, POTASYUM ZENGİNİ
Bu sebze, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşır, hücre hasarını önler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu sayede, kanser ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir. İçerisinde yer alan potasyum oranı sayesinde de ayrıca kalbi koruyan acurun sağlık yararları saymakla bitmez.

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Acurun düşük glisemik indeksi vardır, bu da kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Özellikle diyabet hastaları için düşük glisemik indeksli gıdaların tüketilmesi önemlidir.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR
A vitamini bakımından zengindir. A vitamini, göz sağlığını korur, görme keskinliğini artırır ve göz hastalıklarının riskini azaltır. Bu nedenle, acurun düzenli tüketimi göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

MAGNEZYUM ONDAN SORULUR!
Acur, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığını destekler, kemik yoğunluğunu artırır ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azaltır.

KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUYOR
Bu besin, düşük kalorili ve yüksek lif içeriği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Lifler, tokluk hissini artırır, açlık hissini azaltır ve dolayısıyla kilo vermeyi destekler.

Acurun sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Ancak, herhangi bir sağlık durumu veya diyabet gibi özel bir durumunuz varsa, acur tüketmeden önce bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

KUR'AN'DA ACUR NEREDE GEÇER?
Kur'an-ı Kerim içerisinde acur, Bakara Suresi, 61. ayet içerisinde geçer:
Siz (ise şöyle) demiştiniz: "Ey Musa, biz bir çeşit yemeğe katlanmayacağız, Rabbine yalvar da, bize yerin bitirdiklerinden bakla, acur, sarmısak, mercimek ve soğan çıkarsın." (O zaman Musa:) "Hayırlı olanı, şu değersiz şeyle mi değiştirmek istiyorsunuz? (Öyleyse) Mısır'a inin, çünkü (orada) kendiniz için istediğiniz vardır" demişti. Onların üzerine horluk ve yoksulluk (damgası) vuruldu ve Allah'tan bir gazaba uğradılar. Bu, kuşkusuz, Allah'ın ayetlerini tanımazlıkları ve peygamberleri haksız yere öldürmelerindendi. (Yine) bu, isyan etmelerinden ve sınırı çiğnemelerindendi.