Açlık ve tokluğu sağlıyor
Açlık ve tokluk hislerini yaşamayan ve yeme bozuklukları geliştiren kişilerde vagus siniri işlev bozukluğu görülür. Yemek sırasında, beyne yemeğin miktarı ve bileşimi hakkında bilgi verir, bu da tokluk hissi uyandıracak bir sinyaldir. Yetersiz aktif bir vagus siniri bu sinyali etkili bir şekilde gönderemeyebilir. Sonuç olarak sürekli bir açlık hissi, tokluk algısının olmaması ve yemek sırasında aşırı yeme ortaya çıkar.
Vagus siniri normal çalıştığında, yemekten sonra tokluk hissi 15 ila 20 dakikadan az sürer.
İltihaplanmaya karşı korur
İltihaplanma, vücudun çok sayıda patojene karşı hayatta kalmasını sağlayan savunma mekanizmalarından biridir. Bağışıklık sisteminin alarm ve seferberlik mekanizmasıdır. Bağışıklık sisteminin görevi vücuttaki herhangi bir anormalliği düzeltmek olduğundan, vücut, zihinsel ve duygusal stresler de dahil olmak üzere herhangi bir saldırganlığa iltihapla tepki verir.
Bu iltihaplanma kronikleşirse tehlikelidir. Birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Otoimmün hastalıklar, kanserler, beyin hastalıkları ve kalp ve damar hastalıkları vücut içi iltihap tarafından tetiklenebilir.
Vagus siniri, eğer uygun şekilde aktive edilirse, iltihaplanmanın düzenlenmesinde rol oynar. Asetilkolin adı verilen kimyasal bir haberci aracılığıyla, gerekli olmadığında iltihabı azaltmak için bağışıklık hücrelerine sinyal gönderir.