Satılık işyerleri için 7 Nisan’da devrede! Doğrulanmış ilanda ikinci etap

İlan platformlarındaki taşınmaz ilanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini arttırmayı amaçlayan EİDS’de 7 Nisan itibarıyla yeni dönem başlıyor. Şu ana kadar kiralık konutlar için devrede olan yetki doğrulaması, bu tarihten itibaren satılık ticari gayrimenkulleri de kapsayacak.

Son iki yılda ilan sitelerindeki aldatıcı ve sahte ilanların önüne geçmek, ilan kirliliğini ortadan kaldırmak, mağduriyeti azaltmak ve yetki belgesiz-kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerini önlemek amacıyla düzenlemeler hayata geçirildi. İlk olarak ilanlara kimlik doğrulaması getirilirken daha sonra yetki doğrulaması devreye girdi. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’nca 15 Eylül 2024’te ‘Elektronik İlan Doğrulaması Sistemi (EİDS)’ faaliyete alındı. 15 Eylül-31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci yaşanırken, 1 Ocak 2025’ten itibaren kiralık konutlar için sistem zorunlu oldu.

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
7 Nisan 2025 itibarıyla EİDS’te yeni bir dönem daha başlıyor. Bu tarihten sonra satılık ticari gayrimenkul ilanı vermek isteyenler de yetki doğrulaması kapsamına alınıyor. Böylece artık kiralık konutlar ile satılık işyerleri sistem kapsamına girmiş olacak. Şu an için satılık konutlar ve arsalara yönelik bir tarih belirtilmedi. Yani satılık konut ve arsalar için doğrulama olmaksızın ilan verilebilecek. Sonraki süreçte diğer satılık taşınmaz ilanlarında da yetki doğrulama zorunlu olacak. Peki yetkiyi kimler verebilir, yetki nereden ve nasıl verilir, iptal edilebilir mi? Detaylara bakalım.

KİMLER YETKİLİ OLABİLİR?
İlan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebiliyor. Emlak işletmeleri sadece taşınmaz sahibince yetkilendiriliyor. Birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eş, emlak işletmesi yetkilendirmesi yapamıyor. Ayrıca vekalet verilmiş kişiler de taşınmaz sahibi adına ilan veremiyor ve yetkilendirme işlemi yapamıyor.

BİREYSEL İLANLAR NASIL VERİLECEK?
Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu. Sistem malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak yapacak ve ilanı veren taşınmazın sahibi, taşınmaz sahibinin eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarından biri ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılıyor. Taşınmaz numarasına e-Devlet’te yer alan ‘Tapu Bilgileri Sorgulama’ hizmeti üzerinden ulaşılabiliyor. Ayrıca, yeni tip tapu senetlerinin üzerinde de taşınmaz numarası bilgisi yer alıyor.

EMLAK İŞLETMESİ NASIL YETKİLENDİRİLECEK?
Taşınmaz sahibi, emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmek için e-Devlet’ten ‘EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri’ hizmetine giriş yapacak.
Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan ‘Yetkilendirme İşlemleri’ butonuna tıklanacak. Bu aşamada kişinin sahibi olduğu taşınmazlar listelenecek.
Yetki verilmek istenen taşınmaz seçilecek ve ‘Devam Et’ butonu tıklanacak.
Açılacak sayfada ‘Yetki Belgesi Numarası’ bölümüne yetkilendirilmek istenen emlak işletmesinin yetki belgesi numarası girilecek.
Son olarak ‘Yetki Bitiş Tarihi’ seçilecek (3 aydan kısa olamaz) ve ‘Kaydet’ butonuna tıklanarak işlem tamamlanacak.

TÜZEL KİŞİLER İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Taşınmaz sahibi, emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmek için e-Devlet’ten ‘EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri (Tüzel Kişi)’ hizmetine giriş yapacak.
Bu ekranda yetkilisi olunan ticari işletme veya şirketlerin sahibi olduğu taşınmazlar listelenecek.
Hizmetin şirketi temsile yetkili kişiler dışında 3. kişiler tarafından kullanılmasının talep edilmesi halinde, şirketi temsile yetkili kişilerce https://mersis.ticaret.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle Ticaret Bakanlığı’nın Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden güvenli elektronik imza ile yetkilendirilmeleri gerekiyor.

İPTAL EDİLEBİLİR Mİ VEYA SÜRE UZATILABİLİR Mİ?
E-Devlet’te yer alan ‘EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri’ ekranında yer alan ‘İptal Et’ butonuna tıklayarak verdiğiniz yetkiyi iptal edebilirsiniz. Emlak işletmesine verilen yetkinin iptali halinde ilan yayından kalkmıyor. İptal işlemi yeni ilan girişine veya yayındaki ilanın yayın süresi bitiminde yenilenmesine engel oluyor. Aynı şekilde yetki süresi de en az 3 ay olmak şartıyla uzatılabiliyor.
BİR İLANIN DOĞRULANMIŞ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Eğer ilanda söz konusu logoyu görüyorsanız ilanın EİDS’den yetki doğrulaması yapılmıştır.
YAZILI SÖZLEŞME YAPILACAK MI?
Taşınmaz ticaretine yönelik alım satım ya da kiralama hizmeti, mülk sahibi ile emlakçı arasında yapılan yetkilendirme sözleşmesine dayanır. Bu sözleşme mutlaka yazılı olmalıdır. Yetkilendirme sözleşmesinin birer nüshası taraflarda kalacak şekilde en az iki nüsha olarak düzenlenir. Yani EİDS üzerinden yetki verilse dahi alım satıma/ kiralamaya aracılık sözleşmesinin ve diğer belgelerin Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe uygun şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

İLAN YETKİSİ VERDİĞİM EMLAK İŞLETMESİ BAŞKA BİR İŞLEM YAPABİLİR Mİ?
Hayır. Bu yetki sadece emlak işletmesince ilan platformunda ilanın verilmesine ilişkin bir yetki olup emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamaz.
EMLAK İŞLETMESİ SİSTEME NASIL GİRECEK?
Emlak işletmeleri sadece taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildikleri taşınmazlara ilişkin ilan girişi yapabilecek.
İlan girişinde ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu.
Sistem yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.
Emlak işletmelerinin taşınmaz numarasını taşınmaz sahibinden temin etmeleri gerekiyor.
Emlakçılık yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı’ndan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan işletmeler ilan verilmesi konusunda yetkilendirilemeyecek.