4. CİLDİNİZİ NEMLENDİRİN
Kuruluk kaşıntıya, kaşıntı da sedef yaralarının ortaya çıkmasına neden olur. Yağlı nemlendirici kremler ve merhemler deri kuruluğunu azaltarak hem kaşıntı hem de kabuklanma, pullanma gibi şikayetlerin azalmasını sağlar. Ayrıca nemlendirici ile sedef döküntüleri yumuşar. Böylece sürülen ilaçlar daha iyi nüfuz edip daha iyi etki sağlar. Bu nedenle diğer sedef ilaçlarını sürmeden yarım saat önce nemlendirici sürülmesini öneririz. Çok hafif olgularda yalnızca nemlendiriciler ile bile hastalığın kontrolü sağlanabilir. Özellikle gebelerde ve çocuklarda nemlendiriciler sedef hastalığının tedavisinde önemli yer tutar. Yine saç derisinde sedef kabukları kalın olabilir. Bu bölgenin nemlendirilmesi ve kabukların yumuşatılması amacıyla hem çocuklarda hem de erişkinlerde diğer tedavilere ek olarak zeytinyağı kullanılabilir.
5. GÜNEŞE ÇIKIN AMA YANMAYIN
Güneş ışığı deride yanık yapmamak kaydı ile sedef hastalarının büyük çoğunluğuna fayda eder. Hastanelerde kullandığımız fototerapi kabinlerindeki lambalar ultraviyolenin farklı dalga boylarını verirler. Güneşin dik olmadığı saatlerde, örneğin 16.00 sonrası, kısa süreli güneş maruziyetleri sedef yaralarının azalmasını sağlayabilir.
6. KİLONUZA DİKKAT EDİN
Aşırı kilolu veya obez kişilerde sedef hastalığı daha şiddetli seyredebilir. Bu nedenle sedef hastalarının kilo almaktan kaçınması gerekir. Ayrıca aşırı kilolu hastalarda sedef tedavilerinin etkinliği azalabilir. Kilo kaybı için özellikle karbonhidratların azaltılması önerilse de her şekilde kilo kaybı faydalı olabilir.
7. KAŞIMAYIN
Sedef hastalarının bir kısmında kaşıntı şikayeti olabilir. Sedef döküntülerini kaşımak veya kabuklarını koparmak gibi davranışlardan kaçının. Sağlam bir deriyi künt bir cisimle travmatize ederseniz, 2 hafta sonra sedef yaraları çıkabilir. Deriyi kaşıma ve koparma sedef hastalığının kötüleşmesine neden olur. Böyle bir durumda hekiminizin reçete edeceği kremler ve haplar ile kaşıntıyı engellemek en doğru yöntemdir. Ayrıca lazer işlemleri, cerrahi işlemler, dövmeler gibi derinin hasar gördüğü durumlarda da sedef hastalığı alevlenebilir.
8. EGZERSİZ YAPIN
Sedef hastalarına günde 30-60 dakikalık yürüyüş veya çeşitli egzersizler öneririz. 5 ay boyunca düzenli egzersiz ve kilo kaybı ile sedef şikayetleri yarı yarıya azalabilir. Düzenli egzersiz aynı zamanda kişinin psikolojisini de düzelteceğinden sedef hastalığına iyi gelir.