ŞERBETLİ İRMİK TATLISI TARİFİ
Şerbetli irmik tatlısı malzemeler
- 3,5 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 tane yumurta
- 1 paket vanilya
- Yarım paket kabartma tozu
- 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 125 gram tereyağı veya margarin
Şerbeti için
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
ŞERBETLİ İRMİK TATLISI YAPILIŞI
- Yoğurma kabına oda sıcaklığında beklemiş tereyağı veya margarini alın.
- Üzerine sıvı yağı ekleyin ve katı yağ dağılana kadar ezin.
- Yoğurt, yumurta, sirke, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.
- İyice karıştırın.
- Son olarak irmik ve unu ilave edin.
- Hamuru iyice yoğurup toparlayın.
- Yoğurulan hamurun 5/1'ini kenara ayırın.
- Kenara ayrılmış az hamura 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve tarçın ekleyin.
- Daha sonra bütün malzemeler birbirine karışması için iyice yoğurun.
- Fazla olan hamur açık az olan hamur koyu renk olacak.
- Açık renk hamurdan bir miktar alıp tezgah üzerinde biraz açın.
- Ortasına 2 parmak kalınlığında, 1 parmak yüksekliğine koyu renk hamurdan koyun ve açık renk hamurla etrafını iyice sarın.
- Tezgaha irmik serpin ve dışını irmiğe bulayıp hafif yatsılaşması için bastırın.
- Üzerine 3-4 çizik atıp julyen kesin.
- Tepsiyi yağlamadan tatlıları dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin.
- Bu arada şerbeti hazırlayın.
- Fırından çıkan tatlıların ilk sıcağı çıktığında şerbet ise eli yakmayacak sıcaklıkta olduğunda tatlının üzerine dökün ve en az yarım saat bekletin.