Sıcak havalara çözüm Hint kültüründen geliyor! Artık yazın gelmesini dert etmeyeceksiniz

Hint kültüründe hala geçerliliğini korumaya devam eden Ayuverda, alternatif bir tıp sistemidir. Zihni ve vücudu rahatlatmaya dayanan bu sistem, hastalanmadan önce iyileşmeyi esas alıyor. Ayuverda, sadece beslenmekle ilgili detayları içermiyor. Aynı zamanda daha sağlıklı yaşam ipuçlarını da kapsıyor. Bunlardan biri de sıcaktan korunma yöntemleri. Peki, yaz sıcağından uzak durmak için hangi yöntemleri denemek gerekiyor? Ayuverda, sıcaktan uzak durmak için ne tavsiye ediyor?

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte tüm dünyada sıcaklık seviyeleri artış gösteriyor. Bu durum, gün içerisinde fazla bunalmak, terlemek ve enerji kaybına yol açabiliyor. Hindistan kültürünün vazgeçilmezi olan Ayuverda’ya göre bu tür durumlarda neler yapmanız gerektiği çok açık. İşte tüm detaylar…

HER DERDE ÇÖZÜMÜ BULUNUYOR
Ayurveda, Hint alt kıtasında binlerce yıldır uygulanan geleneksel bir tıp sistemi. "Hayat bilimi" anlamına gelen Ayurveda, beden, zihin ve ruhun uyum içinde olduğu bir sağlık ve iyilik hali arayışını vurguluyor. Doğal şifa yöntemlerine dayanarak beslenme, bitkisel tedaviler, yoga, masaj ve meditasyon gibi çeşitli teknikler kullanılıyor. Ayurveda, bireyin benzersiz yapısını (dosha) ve dengesini anlamaya odaklanıyor ve hastalıkların temel nedenlerini ele alıyor. Modern tıp ile entegre edilerek yaşam tarzı değişiklikleriyle ve doğal tedavilerle sağlığın korunması ve iyileştirilmesi üzerine odaklanıyor.

AYURVEDİK İÇECEKLERLE SUSUZ KALMAYIN
Rezene tohumu, kişniş tohumu veya nane yaprağı gibi şifalı bitkilerle zenginleştirilmiş bol miktarda su içmeniz gerekiyor. Serin ve sulu kalmak için ayran veya Hindistan cevizi suyunu tercih edebilirsiniz.

PİTTA'YI SAKİNLEŞTİREN YİYECEKLERİ DAHİL EDİN
Tatlı, acı ve buruk tatlar gibi Pitta dosha'yı sakinleştiren yiyecekler yiyebilirsiniz. Örnekler arasında salatalık, kavun, yapraklı yeşillikler, kuşkonmaz ve kabak yer alıyor.

SERİNLETİCİ BAHARATLAR KULLANIN
Rezene, kişniş ve nane gibi serinletici baharatları yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Bu baharatlar, vücut ısısının düşürülmesine yardımcı oluyor. Yiyeceklere eklenebildiği gibi çay olarak da tüketilebiliyor.

ALOE VERA UYGULAMASI
Taze aloe vera jelini, ferahlamak için cildinize uygulayabilirsiniz. Aloe vera, topikal olarak uygulandığı zaman vücudu rahatlatan ve serinleten doğal soğutma özelliklerine sahip.

PRANAYAMA'YI UYGULAYIN
Sheetali yani soğutma nefes tekniğini kullanabilirsiniz. Dilinizi bir tüpe yuvarlayın, ağzınızdan nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve ardından burnunuzdan nefes verin. Bu işlem, vücudun soğumasına yardımcı oluyor. Alternatif burun deliği nefesi olarak da bilinen Anulom Vilom, vücudun enerjilerini dengelerken zihni nazikçe sakinleştiriyor, içsel serinlik ve huzur duygusunu teşvik ediyor.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI MASAJI
Hindistan cevizi yağıyla kendi kendine masaj yapın. Hindistan cevizi yağının soğutma özelliği bulunuyor ve cilde masaj yaparak uygulanması vücut ısısının azaltılmasına yardımcı oluyor.

SANDAL AĞACI MACUNU KULLANIN
Sandal ağacı tozu ve gül suyundan oluşan macunu alnınıza ve göğsünüze uygulayın. Sandal ağacının vücut üzerinde serinletici ve rahatlatıcı etkileri bulunuyor.

AMLA (HİNT BEKTAŞİ ÜZÜMÜ) TÜKETİN
Amla, serinletici özelliğiyle biliniyor ve C vitamini açısından zengin. Taze olarak meyve suyu olarak veya suyla karıştırılmış toz halinde tüketebilirsiniz.

GÜNEŞİN YOĞUN OLDUĞU SAATLERDE KAÇININ
Ayurveda'ya göre yoğun saatlerde yani 10:00 - 16:00 aralığında güneşten kaçınmak aşırı ısınmayı önlemeye yardımcı oluyor. Bu zamanlarda kapalı alanlarda veya gölgeli alanlarda kalabilirsiniz.