ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE TARİFİ
Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alan zeytinyağlılar arasında zeytinyağlı taze fasulye en bilindik ve en popüler tariflerden biri Peki, zeytinyağlı taze fasulye nasıl yapılır? Lokum gibi kıvamı ve şahane lezzetiyle zeytinyağlı taze fasulye tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
Sadece zeytinyağlısı değil, kıymalısı da sofralara çok yakışan taze fasulyenin en makbulü zeytinyağlısı. Özellikle mevsiminde, çalı fasulye, zeytinyağlı taze fasulye yapmak için en ideali. Ancak siz etli etli fasulye seviyorsanız, zeytinyağlıda ayşekadın fasulye de kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE MALZEMELERİ
- Yarım kilo taze fasulye (Normalde etli/kıymalı fasulyede ayşekadın fasulye, zeytinyağlısında ise çalı fasulye kullanılır ancak zeytinyağlı fasulyenizin daha da lezzetli olmasını istiyorsanız ayşekadın fasulye kullanın)
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2 küçük domates (ya bir adet büyük domates. Pembe domates olursa, çok daha lezzetli olur)
- Yarım yemek kaşığından biraz az domates salçası (Zeytinyağlılarda özellikle yazın salça kullanmazsanız, sebzenin lezzeti daha iyi ortaya çıkar)
- İsteğe göre pul biber (ayrıca taze fasulyeye toz kırmızı biber de çok yakışıyor)
- 1 su sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker (eğer seviyorsanız şekeri de 1 tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz. zeytinyağılılara yakışıyor)
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YAPILIŞI
- Fasulyeleri güzel bir şekilde yıkayın. Kılçıklıysa temizleyip istediğiniz boyutta kırın. Mevsimindeyse fasulye çok kılçıklı olmaz ama siz yine de kontrol edin.
- Soğanları yemeklik bir şekilde incecik doğrayın.
- Sarımsakları soyup ikiye bölün. İsterseniz incecik doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz.
- Domatesleri küçük küp küp doğrayın.
- Ardından önce fasulyeleri, üzerine soğanı, ardından sarımsağı ve son olarak domatesleri tencereye ekleyin (karıştırmayın)
- Son olarak yemeğin tuzunu ve şekerini ekleyin.
- 1 bardak sıcak suda salçayı eritin ve üzerinde gezdirin (Dilerseniz salça eklemek yerine sadece su gezdirebilirsiniz)
- Yemeğin üzerinde çok az zeytinyağı gezdirin. Kalanını piştikten sonra ekleyeceğiz.
- Ocağın altını yakın. Su kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp pişmeye bırakın.
- Pişmeye yakın yemeğinizin üzerinde kalan zeytinyağını ekleyin.
- Biraz dinlendirdikten sonra ılık olarak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.