PMS DOKTOR TARAFINDAN NASIL TEŞHİS EDİLEBİLİR?
PMS’yi teşhis etmek için fiziksel bulgular veya laboratuvar testleri bulunmuyor Belirtiler öngörülebilir âdet öncesi düzeninin b
ir parçasıysa, doktor tarafından belirli bir semptom PMS'ye bağlanabiliyor.
Âdet öncesi dönemde bazı şikayetlerle başvuran her kadına PMS tanısı koymak, kadının gereksiz yere bazı tedavilere ve bunların yan etkilerine maruz kalması anlamına geleceğinden ancak bazı kriterleri taşıyanlara PMS tanısı konuluyor.
PMS'li kadınlar genellikle kendi kendilerine tanı koyarak doktora başvuruyor. Ancak bu kadınların çoğunda ya abartılmış premenstruel belirtiler söz konusu oluyor ya da altta yatan bir başka hastalık bulunuyor.
- Tanının düzgün koyulup tedavinin doğru bir şekilde verilmesi için komple bir jinekolojik sorgulama ve muayenenin yapılması gerekiyor. Bazı destekleyici laboratuvar tetkikleriyle tanıya gidilmesi gerekiyor.
- Kronik yorgunluk sendromu, tiroid bozuklukları ve depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozuklukları dahil bazı durumların da PMS'yi taklit edebildiğinin unutulmaması gerekiyor.
- Bu ayrımı yapmak ve net bir teşhis sağlamaya yardımcı olmak için doktor tarafından tiroid fonksiyon testi veya ruh hali tarama testleri gibi testler istenebiliyor.
Premenstrüel sendrom tanısı için aşağıdaki kriterlerden en az birinin son 3 ay boyunca âdet öncesi dönemde görülmesi ile PMS tanısı konulabiliyor. PMS belirtilerinin âdetten 5 gün önce başlaması ve âdetin 4. gününden itibaren de bu şikayetlerin geçmesi gerekiyor.
- Depresyon
- Öfke patlamaları
- Gerginlik
- Anksiyete
- Sinirlilik
- Sosyal çekilme
- Baş ağrısı
- Memelerde hassasiyet
- Karında şişlik