NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?
Aşağıdaki durumlarda doktorunuz ile kısa sürede iletişime geçin:
- Atakların şiddeti ve süresi artmışsa,
- Bugüne kadar geçirdiğiniz en şiddetli baş ağrısını deneyimliyorsanız,
- Kullandığınız ilaçlar ağrıyı kesmiyorsa,
- Geçici görme kaybı, kuvvet kaybı gibi nörolojik bulgular gelişmişse,
- Bilinç değişikliği, yüksek ateş gibi bulgular eşlik ediyorsa.
HAYAT KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Önleyici tedavi nedir?
Önleyici tedavi, migren atakları sıklaşmış hastalarımıza önerdiğimiz bir tedavidir. Eğer ayda 1-2 kez baş ağrısı çekiyorsanız bu ağrılarınızı ağrı kesici ve bulantıyı kesen bir ilaçla gidermeniz yeterlidir. Ancak her hafta ya da daha sık ağrı deneyimliyorsanız migreni önleyen tedavi almanız hayat kalitenizi olumlu yönde etkiler.
Önleyici tedavi ne kadar sürüyor?
Her gün ağızdan alınan önleyici tedavileri en az 6-9 ay ara vermeden kullanmanız gerekir. İlacını planladığımız zamandan erken bırakan hastaların bir bölümünde ağrılar geri gelebilir. Tedavilerdeki ana hedefimiz, mevcut ağrının sıklığını ve şiddetini yarıdan fazla azaltmak, yaşam kalitesini artırmaktır. Fakat şu nokta unutulmamalı: Tedavi sonlandıktan sonra da hasta migren atağı geçirebilir.
Hangi hastada hangi tür önleyici ilaç kullanılıyor?
Migren tedavisi hastanın ihtiyacına, eşlik eden başka sağlık sorunlarına göre belirlenen bir tedavidir. En sık kullanılan ilaçlar beta blokerler, antiepileptikler, kalsiyum kanal blokerleri ve antidepresanlardır. Kronik migrende ayrıca botulinum toksin uygulamasını öneriyoruz.
SİNÜZİTLE KARIŞTIRMAYIN
Akut sinüzite bağlı ağrı, çoğunlukla yüzün alın ya da burnun yanındaki sinüslerde ortaya çıkar. Beraberinde burunda tıkanma, ateş, koku almada azalma görülebilir. Kronik sinüzit baş ağrısı yapmaz. Hastalarımızın en büyük yanılgısı yaşadıkları kronik ağrının bir sinüs sorununa bağlı olduğunu düşünmeleridir. Ataklar halinde ortaya çıkan baş ağrısının migren olup olmadığının anlaşılması için mutlaka bir hekime başvurulmalı.