SAAT TESTİ KİMLERE YAPILMALI?
Dr. Güven Arslan, demans hastalarının sıklıkla hafıza bozuklukları ile kliniklere başvurduklarını; eşyaların yeri, kişilerin isimleri, söyleneler ve yapılanların unutulduğunu, aslında bu gibi yakınmalardan daha önce ortaya çıkan, hasta yakınlarının farkedebileceği başka durumların olduğunu vurguladı ve bu belirtiler hakkında bilgi verdi:
“Önceden rahatlıkla yapılabilen fatura takibi ve ödemesi, sosyal aktiviteler, kitap-gazete okuma gibi günlük işlerde bozulmalar ve isteksizlik demansta erken belirtiler olabilir. Sosyal bir karakterin içe kapanması veya aksi durumlar gibi kişilik değişiklikleri demansı akla getirmelidir.”
Arslan, bu noktada bu değişimlerin ani geliştiği başka rahatsızlıkların demans ile karıştırılabileceğini, çünkü demansın ilerleyici ve zaman içinde yerleşen bir tablo olduğunu söyledi ve ekledi: “Kişilik değişiklikleri ve günlük aktivitelerde zorlanma haricinde, konuşma bozuklukları, kelime bulamama, isimlendirememe, tanıma güçlüğü gibi durumlar da demansın belirtisi olabilir. Gece-gündüz, zaman algısında bozulma, uyku düzeninde değişiklikler, davranış değişiklikleri yine inceleme gerektirebilir.”
Dr. Güven Arslan, son olarak demansın mental bozulmanın olduğu birçok nörolojik hastalığın nihai sonucu olduğunu, bu nedenle uzman kliniklerde değerlendirilmesi, altta yatan nörolojik hastalığa göre tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.