Şimdi tam mevsimi! Manisa'da özenle toplandı pazar tezgahlarında yerini aldı: protein depolarını doldurup taşırıyor, yeşil altın olarak biliniyor

Manisa’nın Selendi ilçesinde son yıllarda hızla yaygınlaşan ve tütüne alternatif ürün olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da desteklenerek oluşturulan bahçelerde hasat başladı. Pek çok kişinin avuç avuç yediği gıda pazar tezgahlarındaki yerini aldı. İşte o besin hakkında merak edilenler...

Manisa'da tütünün yanı sıra yetiştirilmeye başlanan Antep fıstığının hasadı yapıldı. Yeşil altın olarak adlandırılan Antep fıstığına olan ilgiyse bir hayli fazla! Peki, Antep fıstığının faydaları nelerdir? Antep fıstığı neye iyi gelir? İşte merak edilenler...

AMAÇ KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ENGELLEMEK
Manisa’nın Selendi ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından orman köylüsüne ekonomik anlamda destek sağlamak, köyden kente göçün önüne geçmek amacıyla bir çok alanda bozuk orman alanlarında gelir getirici tür ağaçlandırması çalışmaları kapsamında aşılama çalışması yapılarak yetişen ve damak tadı ve aromasıyla coğrafi işaret alınması için girişimler yapılan Antep fıstığında hasat zamanı başladı.

YEŞİL ALTIN OOLARAK BİLİNİYOR
Bahçe sahiplerinin çocuğu gibi baktığı kendilerinin de yeşil altın olarak adlandırdıkları Antep Fıstığı hasadında üreticilerin yüzü gülüyor.

Selendi ilçesinde Çortak, Yağcı, Çanşa ve Kınık mahallelerinde yetişen Antep Fıstığı hasadına katılan Selendi Kaymakamı Mustafa İlker Kara, üreticilerle bir araya gelerek hasat çalışmalarına yardım etti. Üreticilere kolaylıklar dileyen Kaymakam Kara, "Rabbim bol kazançlar versin." dedi.

ANTEP FISTIĞI FAYDALARI NELERDİR?
Antep fıstığı mükemmel bir protein kaynağıdır. 100 gram Antep fıstığı yaklaşık 20 gram protein içerir. Bu, kas gelişimi ve onarımı için önemli olan amino asitlerin sağlanmasına yardımcı olur.

Protein ayrıca tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne katkıda bulunabilir. Protein alımını artırmak isteyenler için Antep fıstığı, et ve süt ürünlerine alternatif sağlıklı bir seçenektir.

SAĞLIKLI YAĞ DEPOSU
Özellikle tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağlar, kalp sağlığını destekleyen HDL kolesterol seviyelerini artırırken, kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Böylece kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

Antep fıstığındaki bu sağlıklı yağlar, vücudun omega-3 ve omega-6 yağ asitleri dengesini korumasına yardımcı olur.

KABIZLIĞI ANINDA GİDERİYOR
Lif içeriği yüksek olan Antep fıstığı, sindirim sistemini destekler. Lif, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesini sağlar.

Lif, sindirim sistemindeki iyi bakterileri besler ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Bu nedenle, düzenli olarak Antep fıstığı tüketmek, genel sindirim sağlığına olumlu katkıda bulunabilir.

TAM BİR VİTAMİN MİENRAL KAYNAĞI
Vitamin ve mineral açısından da zengin olan Antep fıstığı, vücudun çeşitli fonksiyonlarını destekler. Özellikle E vitamini, güçlü bir antioksidan olarak hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur.

Antep fıstığı iyi bir magnezyum, fosfor ve bakır kaynağıdır. Magnezyum, sinir ve kas fonksiyonları için önemlidir, fosfor ise kemik sağlığını destekler. Bakır ise demir emilimini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.