Sitikolin içeren besinler nelerdir? En çok sitikolin hangi gıdalarda var?

Sitikolin, son dönemlerde ismini sıkça duyduğumuz ilaçlar içinde yer alıyor. Alzheimer hastalığı, bipolar bozukluk, Parkinson hastalığı, tembel göz ve beynin diğer şartları için kullanılan sitikolin ile ilgili araştırmalar daha da hız kazandı. Sitikolin içeren besinler nelerdir sizler için derledik.

Yaşın ilerlemesi ile birlikte normal olarak meydana gelen düşünme ve hafıza becerilerinde önemli ölçüde azalma yaşanabiliyor.
Son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz sitikolin de vücudu zinde hissettirdiği ve hafızayı daha da güçlendirdiği konusunda çeşitli araştırmalar yer alıyor.

SİTİKOLİN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
İnsan vücudunda sitikolin eksikliğine yol açan en büyük etkenlerden bir tanesi de aşırı alkol tüketimidir. Çok alkol tüketen kişilerde, sitikolin metabolizması çok hızlı bir şekilde çalışır ve bunun sonucunda da vücudun sitikoline duyduğu ihtiyaç artar
Vücuttaki meydana gelen sitikolin eksikliğini belirlemek çok zordur. Bunun yanında karaciğer yağlanması da hastalığının tedavisinde sitikolinin etkileri, bilim insanları tarafından hala sıkça araştırma konusu olarak biliniyor. Aynı zamanda sitikolinin Alzheimer hastalığında etkili olduğu söyleniyor.

Sitikolin hakkında bilgi edinmek için bu ürünün yeteri kadar miktarı ne şekilde ve hangi besinlerde alacağınızı merak ediyorsanız sitikolin bakımından zengin olan besinleri tüketmeniz gerekir.
Sitikolin daha çok hayvansal gıdalarda yer alsa da belirli miktarlarda bitkisel besinlerin içinde de yer alır. Bu nedenle de eğer bir vegan beslenme düzenine sahipseniz sizin için de kurtarıcı olacak sitikolin ihtiyacınızı rahatça karşılayabilirsiniz.

EN ÇOK SİTİKOLİN HANGİ GIDALARDA VAR?
Hem beslenme düzeninizi hem de hayatınızı önemli ölçüde kolaylaştıracak ve aynı zamanda vücudunuz için çok faydalı olacak birbirinden sağlıklı sitikolin içeren besinler ise şunlardır:
- Tavuk göğsü
- Yumurta (Günlük sitikolin ihtiyacının %20 – %25 kadarını karşılar.)
- Nohut
- Kinoa
- Mantar
- Yeşil Mercimek
- Brokoli
- Somon Balığı
- Havuç
- Biftek Eti

KOLİN NE İŞE YARAR?
Sağlıklı bir vücudun en temel yapı taşları arasında yer alan kolinin en yararlı özellikleri sayesinde hem hastalıkları önleyebilir hem de vücut gelişimini sağlayabilirsiniz. Kolinin vücuttaki işlevleri şunlardır;
Vücudun en hayati önem taşıyan fonksiyonları üzerinde ön plana çıkan kolin ise, içten dışa doğru aktif bir rol oynar.
Düzenli ve doğru bir beyin gelişimi ya da vücudun çeşitli fonksiyonlarının doğru bir şekilde işlemesi kolin ile mümkün olur.
Hücre oluşumunda, kas ve sinir sisteminin işleyişinde ve hücreler arasındaki iletişimde oldukça etkili olan kolin aynı zamanda metabolizmanın da doğru bir şekilde işlemesini sağlar ve kalp atışlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
Karaciğerin çalışmasını sağlayan sitikolin, yeteri kadar alınmazsa kolesterolün karaciğerde birikmesine yol açar.
Kolesterolün karaciğerde zaman içinde birikmemesi için kolinin vücutta bulunması, sitikolinin bilinen en etkili işlevleri arasında yer alır.
B vitamini grubuna benzediği için bilinen kolin bileşiği ise; hamilelik, menopoz, emzirme dönemi ya da alkol alımı için düşük seviyelere iner.