Siyah sarımsak neden bu kadar popüler oldu? İşte mucizevi faydaları...

Etkileri nedeniyle sık sık gündem olan siyah sarımsak vücut için yüksek sağlık faydalarının yanı sıra cilt ve saç üzerindeki faydaları nedeniyle de tercih ediliyor. Peki, son zamanlarda hayatımıza giren bu siyah sarımsak nedir? Ne işe yarıyor? Siyah sarımsağın faydaları nelerdir? Siyah sarımsak yağı nasıl kullanılır? İşte siyah sarımsak hakkında bilmeniz gerekenler…

SİYAH SARIMSAK NEDİR?
Siyah sarımsak, normal sarımsağın birkaç hafta boyunca uygun koşullarda bir nevi fermente edilmiş halidir.
Siyah sarımsak, Maillard reaksiyonu adı verilen bir işlemden geçirilir, taze ve çiğ sarımsak düşük ısı ve yüksek nem kullanımıyla yavaş yavaş fermente edilerek siyah sarımsağa dönüşür.
Sarımsak karanfilini koyulaştıran süreç, kıvamını jöle kıvamına getirir ve bazı insanlara meyan kökünü hatırlatan tatlı bir tat verir.
Siyah sarımsak, sarımsaktan bazı üstün faydaları ve lezzeti nedeniyle popüler hale geldi.
Bir 2014 araştırması, bu işlem sonrasında siyah sarımsakta toplam antioksidan aktivitenin önemli ölçüde arttığını buldu. Çalışmada sarımsak, 21 günlük fermantasyonda en yüksek antioksidan içeriğine ulaştı
NERDEN ÇIKTI BU SİYAH SARIMSAK?
Siyah sarımsak 2005 yılında Japonya'da tanıtıldı ve Kore ve Tayland'da da kullanıldı. Bununla birlikte siyah sarımsağın kökeninin çok daha eski zamanlara dayandığı düşünülüyor. Son birkaç yılda, onu balık, tavuk ve risottoyu tatlandırmak için kullanan üst düzey şefler arasında büyük bir başarı elde etti.
Siyah sarımsak, Maillard reaksiyonu adı verilen bir süreçte yaklaşık %70'lik düşük ısı ve nem kullanımıyla zamanla değişen taze çiğ sarımsaktır
Onun popüler olmasının arkasındaki söylemler oldukça güçlü; normal sarımsaktan 10 kat daha fazla antioksidan içerdiğini duymuş olabilirsiniz.
Siyah sarımsak özelinde az sayıda araştırma yapılmış olsa da hem sarımsağın hem de fermente edilmiş bu siyah sarımsağın sağlığınız, cildiniz ve hatta saçlarınız için oldukça faydalı olduğu kesin.
Araştırmalar, siyah sarımsağın kandaki toplam kolesterol ve trigliserit seviyeleri de dahil olmak üzere kalp hastalığı göstergelerini azaltabileceğini gösteriyor.

SİYAH SARIMSAĞIN FAYDALARI
Siyah sarımsağın faydaları, normal sarımsağın faydalarının yanı sıra daha etkili olduğu noktalar vardır. A, B, C Vitaminleri, kükürtlü uçucu yağ ve alil kükürt içerir.
- Daha fazla antioksidan içerir
Fermantasyon süreci, siyah sarımsağın çiğ sarımsaktan önemli ölçüde daha fazla antioksidan içermesine neden olur.
Bunun nedeni çiğ sarımsağın içindeki allisinin fermentleri olarak alkaloidler ve flavonoidler gibi antioksidan bileşiklere dönüşmesidir
- Kan şekeri üzerinde daha etkili
2009 araştırması, siyah sarımsağın antioksidan aktivitesinin genellikle yüksek kan şekerinden kaynaklanan komplikasyonlara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini buldu
- Yağ oranını azaltarak kilo kontrolüne destek olur
Siyah sarımsak içerisindeki güçlü bileşenler vücuttaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olur.
- Kalp sağlığını destekler, kolestrolü düşürür
Siyah sarımsak, trigliseritler ve LDL (kötü) kolesterol gibi belirli kalp hastalığı belirteçlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bazı insanlar için HDL (iyi) kolesterolü artırabilir.
- Hafızayı iyileştirir, beyin aktiviyesini güçlendirir.
Siyah sarımsağın güçlü faydalarından biri de neyin işlevleriyle ilgili. Siyah sarımsak hafıza kaybından ve Alzheimer gibi dejeneratif hastalıklardan korumaya yardımcı olan bileşikler içerebilir.
Siyah sarımsağın faydaları bu kadar değil, siyah sarımsak cildiniz ve saçınız üzerinde de harika etkilere sahip…
Siyah sarımsak özleri, siyah sarımsak yağı cilt ve saç üzerindeki güçlü etkileriyle biliniyor. Siyah sarımsak şampuanı ve siyah sarımsak sabunu bu nedenle tercih ediliyor.
Siyah sarımsağın cilt için faydaları ve kullanımı:

SİYAH SARIMSAĞIN CİLDE FAYDALARI
Siyah sarımsak, vücut için 200'den fazla faydalı bileşen içeren mucize bir bitkinin fermente edilmiş halidir.
Sarımsak, cilt sorunları için doğal topikal tedavilerde kullanılır. Antioksidan özelliklerindeki artış nedeniyle siyah sarımsak özleri ve siyah sarımsak yağı cilt için kullanılmaya başlanmıştır.
Sarımsak, allisin kaynaklı antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antiseptik özelliklere sahiptir.
Allisin, akneye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca şişliği ve iltihabı azaltmaya ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.
Siyah sarımsak tüketildiğinde cildiniz için faydalıdır, aynı zamanda siyah sarımsak yağı taşıyıcı bir yağ ile inceltilerek ciltteki sorunlu bölgelerin üzerine uygulanabilir.
Siyah sarımsağın cilde faydaları şunlardır
- Güçlü yara iyileşmesi ve hücre yenilemesi sağlar.
- Cilt enfeksiyonlarına karşı korur
- Enfeksiyonu temizleme görevi vardır.
- Sivilceler için sarımsaktan daha etkilidir.
- Yaşlanma belirtilerini azaltır
- Doku bozulmasının önüne geçer
- Cilt lekelerini azaltır
Siyah sarımsak yağının saç üzerindeki faydaları ve kullanımı ise şöyle…

SİYAH SARIMSAĞIN SAÇ İÇİN FAYDALARI
17 farklı aminoasit içeren ve vitamin oranı yüksek olan siyah sarımsak yağı, saç bakımında etkili sonuçlar vermektedir.
Siyah sarımsak yağı saç diplerine masaj yapılarak uygulanabilir. 30 dakika bekletmeniz yeterlidir. Etkilerini görebilmek için sabırlı olmalı en az 1-2 ay düzenli olarak kullanmalısınız.
Siyah sarımsak yağının saça faydaları şunlardır;
- Saç köklerinin uyararak saçın beslenmesini ve güçlenmesini sağlar
- Saç dökülmesini azaltır,
- Yeni saç oluşumunu teşvik eder,
- Saçı kırıklara karşı daha dirençli hale getirir,
- Kepeğe karşı etkilidir, kafa derisini iyileştirir,
- Kükürt içeriği sayesinde saçların güçlenmesini sağlar.
Siyah sarımsak özleri, sarımsağın sağladığı tüm faydalar nedeniyle saç sağlığı için de oldukça iyidir. Siyah Sarımsak yağı gibi şampuanları saçınızdaki her türlü hasar, dökülme ve kırılma sorunları için etkili olabilir.

SİYAH SARIMSAK NASIL YAPILIR?
Siyah sarımsak ev koşullarında yaklaşık 3-4 haftada yapılabilir. Bunun için Millard işlemine benzer bir ortam için, sarımsakları 3-4 hafta boyunca yaklaşık 60 derecede tutmanız gerekir.
Eğer ayarları uygunsa kendi fırınınızda da bunu yapabilirsiniz
- Yeni aldığınız çiğ sarımsakların saplarını keserek sarımsakları bütünler halinde alüminyum folyoya sarın.
- Etraflarının tamamen kapandığından emin olun.
- Fırın için uygun mümkünse derin bir kaba sarımsaklarınız yerleştirin.
- Mermer, granit ya da seramik kaplar ısıyı daha uygun muhafaza edecektir
- Fırınınızı yavaş pişirme moduna alıp 60 dereceye ayarlayarak sarımsakların 3-4 hafta boyunca fermente olmasını sağlayın.
- 3 hafta sonra bir ampulü kaptan çıkarın ve alüminyumu nazikçe soyun ve renklerini kontrol edin. Sarımsağınız yeterince koyu değilse geri yerleştirin.
Saklama : Siyah sarımsağı saklamak için, ampuller tek tek karanfillere ayrılabilir, kabuklarında bırakılabilir, hava geçirmez plastik torbalara sarılabilir ve dondurucuda en az 1 yıl saklanabilir.