Farklı bir lezzet: Siyah sarımsak püreli ızgara bonfile

Yemeklerinizde siyah sarımsak kullanmayı denediniz mi? Henüz denemediyseniz, bu tarifle tam zamanı! Çünkü siyah sarımsak, son birkaç yılda, onu balık, tavuk ve risottoyu tatlandırmak için kullanan üst düzey şefler arasında büyük bir başarı elde etmiş durumda. Tatlı ve tuzlu notalarıyla dünya çapında ünlü şefler tarafından kullanılan siyah sarımsak, yemeklerin lezzetini zenginleştirirken, gerçek bir derinlik katıyor. Biz de sizler için siyah sarımsaklı ızgara bonfile tarifi vermek istedik. Siyah sarımsaklı ızgara bonfile nasıl yapılır? "Siyah sarımsaklı ızgara bonfile tarifi, malzemeleri, püf noktaları" için haberimize göz atın.

Siyah sarımsağı artık mutfağınıza almanın zamanı gelmedi mi? Tatlı ve tuzlu notalarıyla dünya çapında ünlü şefler tarafından kullanılan siyah sarımsak, yemeklerin lezzetini zenginleştirirken, gerçek bir derinlik katıyor. 5 yıldızlı Michelin şeflerinin menülerinde ve ünlü televizyon programlarının tariflerinde ikonik bir lezzet haline gelen siyah sarımsağı nasıl kullanacağınızı bilemiyorsanız, sizler için bu sarımsağı kullanabileceğiniz şahane bir tarif hazırladık. Ama siyah sarımsak nedir, nasıl ortaya çıktı, bir göz atalım.
SİYAH SARIMSAK NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Siyah sarımsak 2005 yılında Japonya'da tanıtıldı ve Kore ve Tayland'da da kullanıldı. Bununla birlikte siyah sarımsağın kökeninin çok daha eski zamanlara dayandığı düşünülüyor. Son birkaç yılda, onu balık, tavuk ve risottoyu tatlandırmak için kullanan üst düzey şefler arasında büyük bir başarı elde etti. Siyah sarımsak, Maillard reaksiyonu adı verilen bir süreçte yaklaşık %70'lik düşük ısı ve nem kullanımıyla elde ediliyor. Normal sarımsaktan 10 kat daha fazla antioksidan içermesi, siyah sarımsağı popüler hale getiren nedenlerden... Araştırmalar, fermente edilmiş sarımsaktan elde edilen siyah sarımsağın kandaki toplam kolesterol ve trigliserit seviyeleri de dahil olmak üzere kalp hastalığı göstergelerini azaltabileceğini gösteriyor.

SİYAH SARIMSAKLA BEYAZ SARIMSAK ARASINDAKİ FARKLAR
Siyah sarımsak, bildiğimiz klasik sarımsağın 60-90°C aralığında, 60 güne kadar bekletilerek fermente edilmesiyle elde edilir. Sarımsakta bulunan Allisin, bu fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan S-Allilsistein maddesine dönüşür.
SİYAH SARIMSAK YEMEKLERDE NASIL KULLANILIR?
- Sızma zeytinyağı ile tatlandırılan sade püreyi sarımsak kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.
- Soğuk sandviçlerde kullanılan malzemeler arasına bir katman sürülerek
- Tostlarda malzemeler arasına bir katman sürülerek
- Peynir çeşitleri ile birlikte kanepelerde
- Her tür salata sosu hazırlarken
- Her tür ızgara et, tavuk ve balık tabaklarında sos olarak
- Mayonez ve krema esaslı soslara eklenerek cips v.b. tüketim ürünlerinde dip sos olarak
Siyah sarımsak hakkında daha detaylı bilgi almak; kolesterolü dengelemeden cilt güzelliğine sayısız faydasını öğrenmek isterseniz, aşağıdaki haberimize göz atabilirsiniz. Ama şimdi tarif zamanı!
SİYAH SARIMSAK NEDEN BU KADAR POPÜLER OLDU? İŞTE MUCİZEVİ FAYDALARI...

SİYAH SARIMSAKLI IZGARA BONFİLE TARİFİ
MALZEMELER
- 200 gr dana bonfile
- 1 orta boy karnabahar veya püre haline getirilebilecek mevsim sebzeleri
- Sebze yerine patates püresi ile servis etmek istiyorsanız, isteğe göre patates püresi için taze patates
- 100 gr taze soya filizi
- 2-3 adet siyah sarımsak
- Zeytinyağı
- Tuz
SİYAH SARIMSAKLI IZGARA BONFİLE YAPILIŞI
- Etleri bir gece önceden zeytinyağı ve taze baharatlar ile marine edin.
- Karnabaharları haşlayıp püre haline getirin. Dilerseniz farklı mevsim sebzelerinden de yararlanabilir veya patates püresi yapabilirsiniz.
- Ardından siyah sarımsak püresini hazırlayın. Bunun için önce siyah sarımsağı soyun. Daha kolay soymak için sarımsakları bir kavanoza alıp var gücünüzle 2 dakika kadar sallayın. Sarımsak bu işlemden sonra kolayca soyulur.
- Siyah sarımsağı püre haline getirmek için havanda ya da robotta biraz da tuz ekleyerek püre haline getirin. Biraz da zeytinyağı ekleyin.
- Siyah sarımsak püresini fazla hazırladıysanız, kalanını daha sonra kullanabilmek için püre haline getirilmiş sarımsağı bir kavanoza koyun, üzerini geçecek kadar zeytinyağı dökün ve kapağını sıkıca kapadıktan sonra buzdolabınızın kapak bölümünde muhafaza edin.
- Bu arada soya filizlerini zeytinyağı ile soteleyin.
- Etleri kızgın tavada mühürleyin. Bunun için bonfileleri ızgaraya yerleştirip, her iki yanınını 3'er dakika (kanlı sevmiyorsanız, 5'er dakika) ızgara edin. Sonra ızgaradan alıp, her dilimi ısıtılmış bir tabağa yerleştirin ve üstlerine ılık siyah sarımsak sosunu bölüştürün.
- Üzerlerine zeytinyağı ile sotelediğiniz soya filizlerini yerleştirin.
- Etleri siyah sarımsak püreli sos ve hazırladığınız garnitürler ile servis edin.