TÜKETİCİ ALDATILIYOR
Yine 60 adet “koyun peyniri” etiketi taşıyan numunenin ise sadece yüzde 18’inin koyun sütünden imal edildiği anlaşıldı. Peynirlerin yüzde 50’sinin koyun-inek sütü karışımından, yüzde 32’sinin ise sadece inek sütü kullanılarak üretildiği tespit edildi.
Araştırmacılar, “Koyun ve keçi peynirlerine yüksek oranda inek sütü karıştırıldığı ya da sadece inek sütüyle yapıldığı belirlenmiştir. Tüketiciyi aldatmaya yönelik bu durumlar için periyodik kontrollerin yapılması gerekmektedir” notuyla çalışmayı yayınladı.
Benzer başka bir çalışmada da, Şanlıurfa’dan satın alınan koyun peynirlerinde yüksek oranda inek sütü bulunduğu belirlendi. Yarısı ambalajlı 90 adet “koyun peyniri”nin yüzde 30’unda inek sütü saptayan akademisyenler, bu durumun halk sağlığı açısından ciddi bir risk yaratabileceği uyarısında bulundu.