Soframızdan eksik etmiyoruz ama kemikleri günden güne eritiyor

Sağlıklı beslenme genel vücut sağlığı için önemli olduğu kadar kemik sağlığını korumak açısından da önem taşır. Özellikle çocukluk döneminde tüketilen kemik sağlığı için faydalı olan besinler ileri yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Özellikle kadınlarda çok sık olarak görülen kemik erimesinin sebeplerinden biri kalsiyum açısından fakir beslenmekten ayrı olarak vücudun kaybettiği kalsiyum geliyor. Yine D vitamini eksikliği de bu hastalığı tetikliyor.

Kemik sağlığı açısından faydalı olan ve belirli ölçüde tüketilmesi gereken besinlerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir: Süt, yoğurt, yumurta, kefir, balık, ıspanak, muz, kırmızı biber, portakal, domates, soya fasulyesi, incir, mercimek, mantar, maydanoz...

Kemik sağlığı için faydalı olan besinler kadar zararlı olan besinler de vardır. Aşırı kahve tüketimi, sigara kullanmak, aşırı tuz tüketimi ve aşırı asitli içeceklerin tüketimi kemik sağlığını tehdit eden rutinler arasında yer alır.

Tüm bunların dışında hareketsiz yaşam ve güneş ışığından faydalanmamak da kemik sağlığı açısından olumsuzluklara neden olabilir.

Kemikler yapı sağladığı, organları koruduğu ve hareketliliği desteklediği için onlara iyi bakmak büyük önem taşır.

Kemik sağlığını geliştirmek ve korumak için aşağıdaki yaşam tarzı uygulamalarını göz önünde bulundurablilirsiniz:

Diyet kalsiyum ve D vitamini:
Süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir), yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak), tofu ve portakal suyu ve tahıl gevrekleri gibi takviye edilmiş gıdalar gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketin.

Vücudunuzun kalsiyumu etkili bir şekilde emebilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Yeterince güneş ışığına maruz kalın ve yağlı balıklar (somon, uskumru), yumurta sarısı ve takviyeli süt ürünleri gibi D vitamini açısından zengin gıdalar tüketin. Gerekirse, D vitamini takviyeleri konusunda sağlık uzmanınıza danışın.

Dengeli beslenme
Magnezyum, potasyum, K vitamini ve fosfor dahil olmak üzere kemik sağlığı için gerekli besinler açısından zengin dengeli bir diyet uygulayın.

Bu alışkanlık; çeşitli meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız proteinler yiyerek sağlanabilir.

Kemik oluşumunda yeterli protein alımı da önemlidir. Protein kaynakları arasında yağsız et, kümes hayvanları, balık, fasulye ve baklagiller bulunur.

Kafeini sınırlandırın
Gazlı içeceklerin ve kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi kemiklerden kalsiyum kaybına yol açabilir. Bu içecekleri sınırlandırın veya su ya da kalsiyum takviyeli içecekler gibi daha sağlıklı alternatifleri tercih edin.

Aşırı alkol tüketimi de kemikleri zayıflatabilir. Eğer alkol kullanıyorsanız, bunu ölçülü bir şekilde yapın. Ayrıca sigara da kemik sağlığına zarar verebilir ve bu nedenle bırakılması tavsiye edilir.

Egzersiz yapın
Yürüyüş, koşu, dans ve direnç antrenmanı gibi ağırlık taşıyan egzersizler yapın. Bu aktiviteler kemik yoğunluğunu ve gücünü korumaya yardımcı olur.

Dengeyi artırmak ve düşme riskini azaltmak için yoga ve tai chi gibi denge ve esneklik egzersizlerini dahil edin.

Özellikle yaşlı yetişkinlerde kırıklara yol açabilen düşmeleri önlemek için adımlar atın. Takılma tehlikelerini ortadan kaldırın, korkuluklar takın ve evde iyi bir aydınlatma sağlayın.

Kemik sağlığını korumanın yaşam boyu sürecek bir taahhüt olduğunu unutmayın. Yaşamınız boyunca güçlü ve sağlıklı kemikler için bu uygulamaları hayatın erken dönemlerinde benimsemek ve yaşlandıkça devam ettirmek çok önemlidir.