Sofraya koyduğunuz an mideyi perişan ediyor! Bayrama 2 gün kala altın değerinde tavsiyeler

Ramazan ayında hızla sona yaklaşılması ve bayrama sayılı günler kalmasıyla beraber herkesi büyük bir heyecan sardı. Bayram sabahı kahvaltıları, aile ziyaretlerinde yenecek baklavalar ve sarmalar... Pek çok kişinin hayalini kurduğu kalabalık sofralarda zaman eğlenceli geçerken bazı noktalara dikkat edilmezse çeşitli sağlık sorunları tetiklenebilir. Bunların başında ise reflü yer alıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Koray Koçhan, reflüsü olan kişilere bayram üzeri önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Hilal Gülden Boğazkesen - Posta.com.tr / Bayram, Ramazan'ın bittiğini ve artık orucun tutulmayacağını gösteren önemli bir süreç. Günlerce uzun saatler aç kalan kişiler, bayramın heyecanıyla beslenmelerine özen göstermeyebiliyorlar. Tam da bu noktada var olan sağlık sorunları tetiklenebiliyor.

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIĞI: REFLÜ
Mide, sindirim sisteminin en önemli organları arasında yer alıyor. Genişleyen bir yapıya sahip olan ve kaslardan oluşan bu organda çeşitli faktörlerden dolayı bazı hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bunlardan biri de pek çok kişide görülen reflü.

Uzm. Dr. Koray Koçhan, "Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla ortaya çıkan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Normalde mide asidi, mideyi korur ancak reflü durumunda asidik içerikler yemek borusuna ulaşarak tahrişe yol açabilir. Genellikle yemek yedikten sonra ve yatarken göğüste ve midede yanma hissinin oluşması, ağıza acı su gelmesi ve geğirme gibi semptomlar yaşanır. Reflü, genellikle "Gastroözofageal Reflü Hastalığı" (GERD) olarak bilinir ve bu durum uzun süre devam ettiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" sözleriyle bu hastalığı kapsamlı bir şekilde açıklıyor.

MİDE YANMASIYLA BAŞLIYOR!
Her sağlık sorununda olduğu üzere reflünün de çeşitli belirtileri bulunuyor. Bunların başında ise mide yanması yer alıyor. Özellikle uzmanlar tarafından önerilmeyen besinlerin tüketilmesi, mide yanmasına neden olabiliyor. Uzman isim, reflünün diğer belirtilerini şu şekilde sıralıyor;
- Ağıza acı su gelmesi
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Şişkinlik
- Ağız kokusu
- Boğaz ağrısı
- Gece uyandıran yanma
- Yutma zorluğu

BELİRTİLERİN ŞİDDETİNE DİKKAT EDİLMELİ!
Reflü belirtilerini gösterdiğini düşünen kişilerin ilk yapması gereken uzman hekime danışmasıdır. Gerekli muayenelerin yapılmasının ardından uzman hekimin yönlendirmesine göre hareket edilmesi önem taşıyor.

Uzm. Dr. Koray Koçhan, "Reflü, yemeklerden sonra görülen geçici bir durum olabilir ancak uzun süreli ve şiddetli reflü şikayetleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Reflü tedavi edilebilir bir hastalıktır. Belirtilerin şiddetine ve hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişir. Reflü tedavisinde genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve ileri durumlarda endoskopik ve cerrahi müdahaleler kullanılır" dedi.

BAYRAMDA SAKIN BU HATAYI YAPMAYIN!
Oruç tutma sürecinin sona ermesi ve bayramın başlamasıyla herkes, kendi yeme içme alışkanlıklarına dönüş yapacak. Fakat bu durum, beraberinde pek çok sorunu getirebilir. Özellikle reflüsü olan kişiler, bayramda çeşitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı.

Uzm. Dr. Koçhan, "Reflü şikayetlerini tetikleyen bazı yaygın hatalar; mide asidinin artmasına, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına ve genel olarak sindirim sisteminin zorlanmasına yol açar. Bu yüzden ağır, yağlı, baharatlı yemeklerden kaçının. Büyük porsiyonlar yerine daha minimal tabaklar tercih edin. Açlıkla birlikte bir anda midenize yüklenmeyin bunun yerine yavaş yavaş çiğneyerek öğütün. Yemeğinizi yediğiniz gibi yatmayın. Aşırı şekerli ve şerbetli tatlılardan kaçının. Oruçtan çıktığımız bayram günlerinde aşırı kahve veya çay tüketmek şikayetleri artırabilir. Uyku düzeninize dikkat edin ve stresten uzak durun" ifadelerine yer verdi.

BU BESİNLERDEN UZAK DURULMALI!
Uzman isim, bayramın yaklaştığı şu günlerde reflüsü olan kişilere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Bu önerilerin sadece bayramda değil; hayatın genelinde mutlaka uygulanması gerekiyor. İşte uzmanından altın değerinde tavsiyeler;
- Yaşam Tarzınızda Değişikliklere Gidin: Beslenme alışkanlıklarınızdaki ve yaşam tarzınızdaki değişiklikler genellikle tedavinin ilk aşamasıdır.
- Yatarken Başınızı Yükseltin: Gece yatarken başınızı 15-20 cm kadar yukarı kaldırmak, mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engellemeye yardımcı olabilir.
- Sık Sık Küçük Öğünler: Az miktarda, sık sık yemek yemek, mideye fazla yük binmesini engeller ve mide asidinin geri kaçma riskini azaltır.
- Ağır ve Yağlı Yiyeceklerden Kaçınmak: Yağlı, baharatlı, asidik (örneğin, narenciye, domates) yiyeceklerden kaçının. Ayrıca çikolata, kafein ve alkolden de uzak durun.
- Yatmadan En Az 2-3 Saat Önce Yemeği Kesin: Yemek yedikten hemen sonra yatmak reflüye yol açabilir. Bu yüzden akşam yemeğini yatmadan önceki birkaç saatte yemek en iyisidir.
- Kilonuzu Kontrol Altında Tutun: Fazla kilo, mideye baskı yaparak reflüyü kötüleştirebilir. Bu yüzden sağlıklı bir kiloda kalmaya özen gösterin.
- Sigara ve Alkolü Bırakın: Sigara ve alkol mide asidini artırır. Bu yüzden bunlardan kaçının.
- İlaç Kullanımı: Doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanarak mide asidi kontrol altına alın.
- Düzenli Kontroller: Reflü tedavisi genellikle süreklilik gerektirir. Durumunuzu izlemek ve tedaviye göre gerektiğinde müdahale etmek önemlidir.
