Özellikle de kış aylarında kurtarıcı olan ve doğal antibiyotik yerine tüketilen soğan her ne kadar faydalı olsa da yağda kavrularak pişirildiği zaman ölümcül zararlara yol açabiliyor. Birçok uzman, soğanın yağda kavrulmasını kesinlikle tavsiye etmiyor. Öyle ki direkt yağda kavurmak yerine yemek için hazırlanacak olan soğanın tüm malzemelerle beraber pişirilmesi gerektiğini söylüyor. Soğanı yağda kavururken yağ yanar. Bu durum ise kanserojen maddelerin ortaya çıkmasına neden olur. Aynı kızartmada olduğu gibi soğanı da tek başına yağda kavurmak tehlike saçar. Soğanın faydasını öldürüp zarara dönüşmemesi için soğanlı yemek yaparken soğanlar da sebze ile konularak pişirilmeli. Bu şekilde pişmeyeceğinden endişe duymanıza gerek yok çünkü pişirme sırasında soğanlar su ile pişer. Ayrıca etli yemek yapılacağı zaman eti sotelerken etin bıraktığı su ile soğanları pişirmek daha iyi olacaktır. Soğan, genellikle sağlıklı bir besin olarak kabul edilir ve çoğu insan için tüketilmesi güvenlidir. Ancak bazı insanlar soğana karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir veya bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte soğanın bazı olası zararları: Bazı insanlar soğanlara karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Bu reaksiyonlar cilt döküntüleri, kaşıntı, gözlerin sulanması, burun tıkanıklığı, öksürük ve nefes darlığı gibi semptomları içerebilir. Soğanlar, bazı insanlar için sindirim sorunlarına yol açabilir. Özellikle hassas bir mideye sahip olanlar, soğanları sindirmekte zorlanabilirler. Soğanlar sindirim sistemi için bazı insanlar için fazla gaz oluşturabilir ve şişkinlik, mide ağrısı veya ishal gibi sorunlara neden olabilir. Soğanlar, bazı kişilerde mide reflüsünü artırabilir. Yüksek asit içeriği nedeniyle, bazı insanlar için mide asidi düzeylerini artırabilir ve bu da mide yanması veya reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Soğanlar ve soğan içeren yiyecekler, köpeklerde toksik olabilir. Köpeklere soğan yemek, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına yol açabilen Allium türü bitki ailesinin bir parçası olan bir madde olan sülfitlerin birikmesine neden olabilir. Bu da köpekte anemi ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı insanlar soğan kokusunu hoş bulmazlar ve bu nedenle soğan tüketimi sosyal etkileşimlerini olumsuz etkileyebilir. Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta, soğanların aynı zamanda birçok sağlık yararı da taşıdığıdır. Soğanlar, lif, C vitamini ve antioksidanlar gibi birçok besin maddesi içerir ve bazı sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilirler. Yani soğanın potansiyel zararları, kişinin bireysel sağlık durumu ve toleransına bağlı olarak değişebilir. Eğer soğana karşı bir alerjiniz veya hoşgörüsüzlüğünüz varsa veya belirli sağlık sorunları yaşıyorsanız, tüketimini sınırlamak veya doktorunuzla danışmak iyi bir fikir olabilir.