Strese karşı savaşan 13 besin!

Beslenme alışkanlıklarımız adeta ruhumuzun haritasını değiştiriyor. O halde yeme içme tarzımızı da ele almanın zamanı. İşte uzmanlara göre hem sakinleştiren hem de sağlıklı yaşamaya yardım eden besinlerden bazıları.

KUŞKONMAZ
Folik asit yönünden zengin bu sebzeyi bazıları idrarı kötü kokuttuğu gerekçesi ile tüketmek istemez. Oysa folik asit zenginliği sebebiyle muhakkak tavsiye ediliyor. Buharda pişirerek salatalarına ekleyebilirsiniz.

YULAF
Beynin serotonin üretmesini sağlayan bu sağlıklı seçim, karbonhidrat ve liften yana zengin içeriğiyle oldukça doyurucu da. Pratik bir şekilde hazırlandığı için de ideal.

BÖĞÜRTLEN
Tam bir C vitamini bombası olan böğürtlen, aynı zamanda en yüksek seviyede antioksidan içeren bir meyve. Tabii bulunduğu grup içindeki diğer meyveler olan çilek, yaban mersini ve ahududu da aynı oranda fayda sağlıyor. Tüm bu meyveleri dondurulmuş olarak da saklayabilir ve her mevsim tüketebilirsiniz.

AVOKADO
E vitamini, beta karoten ve lutein içeren avokadonun belli yağların bağırsaklarda emilimini hasar yaratmamak için bloke eden bir bileşen olan glutatyon ve diğer tüm meyvelerden daha fazla folik asit içerdiğini de biliyor muydunuz? Avokadoyu sadece tek başına değil, sandviçte ve salatalarda da kullanabilirsiniz.

YEŞİL ÇAY
Amino asit, kafein ve teanin içeren yeşil çayın bazı kanser türlerine karşı koruduğu uzmanlarca belirtiliyor. Zihin açıcı özelliğine de dikkat çekilen yeşil

ÇİKOLATA
Tüm sağlıklı antioksidanların yanında bu kalp dostu seçeneğin duygu durumu üstündeki önemli etkisi yadsınamaz. Yakın zamanda Amerika'da sonuçları açıklanan bir çalışmaya göre, depresyon seviyeleri yükselirken çikolata yiyen kadınlar ve erkeklerde çikolata tüketimi sonrası oranın düştüğü ortaya kondu. Özellikle polifenol ve flavonol içeren siyah çikolata öneriliyor. Haftada bir yenmesi tavsiye ediliyor.

SARIMSAK
Son derece güçlü bir antioksidan olan sarımsak, serbest radikalleri nötralize etme özelliğine sahip bir bitki. Başka bir deyişle; hücreleri onarıyor, hastalıklardan koruyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. Özellikle kalp hastalıkları ve kansere dair beslenme önerilerinde olmazsa olmaz bir yeri var. Elbette basit bir soğuk algınlığında da hatırlanmalı.

KAJU
Malum, atıştırmayı ve çerez yemeyi severiz. Özellikle tuzlu ve kabuklu yemişler açlığı da bastırdığı için tercih edilir. Elbette tek başına bir öğün olarak değerlendirilmemeli. Ancak anksiyete ve depresyona yol açtığı kanıtlanan çinko eksikliğini gidermek için ideal bir seçenek olan kaju, ölçülü bir şekilde beslenme alışkanlıklarına dahil edilebilir.

KIRMIZI ET
Sadece yaşadığımız gezegen adına değil, beslenme söz konusu olduğunda da otla beslenmiş sığırın eti daha faydalı. Çünkü bu şekilde sadece C ve E vitaminleri yönünden zengin olmakla kalmıyor, aynı zamanda beta karoten ve pek çok antioksidan içeriyor. En önemlisi ise yağ oranı düşüyor ve Omega 3 değerleri yükseliyor. İltihaplı hastalıklar, depresyon ve kardiyavasküler hastalıklara karşı koruma sağlamak için öneriliyor.

PAPATYA ÇAYI
Uykuya hazırlama özelliğiyle de bilinen papatya çayının, anksiyete üzerindeki olumlu etkileri de bilimsel olarak ispatlandı. Sakinleştirici nitelikli bu çayı hazırladıktan sonra televizyonu, bilgisayarı ve telefonu kapatarak gerekli ortamı da hazırlamanız öneriliyor. Uzmanlar, her gece uykudan önce 1 fincan içilmesini tavsiye ediyor.

PORTAKAL
İşte bir C vitamini deposu daha! Her zaman çantanızda taşıyabileceğiniz bu meyve, kalın kabuğu sayesinde koruma altında; ezilmez, akmaz ve lekeye yol açmaz. Ofise giderken de gönül rahatlığıyla yanınızda götürebilirsiniz

İSTİRİDYE
Genellikle afrodizyak özelliği bilinen istiridyenin çok önemli bir çinko kaynağı olduğu da unutulmamalı. Uzmanlar, sadece limonla 6 adet tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

CEVİZ
Lezzetinden zaten memnunuz. Ancak beynin yaşlanmasını geciktirme ve hafıza kaybını önleme gibi faydaları olduğunu da bilince cevizi tüketmenin önemi iyiden iyiye ortaya çıkıyor. Bunca sağlıklı oluşunu içeriğindeki alfa-linolenik asite ve bazı polifenollere borçlu.