Şükür namazı nasıl ve ne zaman kılınır? Kaç rekattır, hangi sureler ve dualar okunur?

Müslüman olan kişilerin istedikleri herhangi bir şeye kavuştuklarında ya da sıkıntılı bir durumdan kurtulduktan sonra yaptıkları ibadetler bulunmaktadır. Şükür namazı nasıl ve ne zaman kılınır? Kaç rekattır, hangi sureler ve dualar okunur?

Müslüman olan kişilerin istedikleri herhangi bir şeye kavuştuklarında ya da sıkıntılı bir durumdan kurtulduktan sonra yaptıkları ibadetler bulunmaktadır
Bu ibadetlerden biri de Şükür namazı kılmak olmaktadır. Şükür namazı, feraha eren insanların Allah'a teşekkür etme biçimi olarak ifade edilmektedir. Bu ibadeti yapmanın, yapana faydası oldukça fazla olmaktadır. Şükür namazı faziletleri fazla olan bir ibadettir.

ŞÜKÜR NAMAZI NASIL VE NE ZAMAN KILINIR?
Şükür namazı, insanların olmasını çok istedikleri bir şeyi elde ettiklerinde ya da zor bir durumdan kurtuldukları zaman yerine getirdikleri ibadetlerden biri olmaktadır. Bu namaz, özellikle kurban ibadetini yerine getirdikten sonra kurban kesenlerin de kıldığı bir namaz olmaktadır. Kurban kesildikten sonra şükür namazı kılacak olan kişi öncelikle abdestini alır ve niyet ederek ibadetini yerine getirir.
Şükür namazını kılarken yapılması gerekenler şu şekilde olmaktadır: Şükür namazına başlamadan önce namaz için gerekli olan abdestin alınması gerekmektedir. İlk rekatta, ''Niyet ettim Allah rızası için şükür namazını kılmaya'' denir ve tekbir alınarak namazı kılmaya başlanır. Sübhaneke duası okunur ve besmele çekilir. Ardından Fatiha suresi ve Kur'an-ı Kerim'den bir sure daha okunarak Rükuya gidilir ve ordan da secdeye gidilir. Şükür namazının ikinci rekatında besmele çekilir ve Fatiha suresi ile Kur'an-ı Kerimden bir sure okunur. Rukuya ve ardından secdeye varılarak oturulur. Oturulan yerde Ettehiyyatü duası ile Allahümme salli ve Allahümme barik duaları ile Rabbena duası okunur. Dualar okunduktan sonra sağa ve sola selam verilerek şükür namazı tamamlanmış olur.

KAÇ REKATTIR HANGİ SURELER VE DUALAR OKUNUR?
Şükür namazı iki rekat olan bir namaz olmaktadır. Şükür namazı nafile namazlar içinde yer almaktadır. Kurban kestikten sonra da kılınan bu namazın arkasından bol bol dua edilerek Allah'a şükredilir.
Şükür namazı çok faziletli bir namaz olmaktadır. Hz. Muhammed ( sav), şükür namazını günahlardan kurtulmak için kılınması gereken bir ibadet olarak ifade etmektedir. Şükür namazı da diğer namazlar gibi kılınan iki rekattan oluşan bir namaz olmaktadır.

ŞÜKÜR NAMAZI ESNASINDA OKUNACAK DUALAR
Hz. Muhammed ( sav ) abdest alarak bu namazı kılan kişinin geçmiş günahlarının bağışlanacağını belirtmektedir. Şükür namazı için niyet edilerek ''Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya'' denir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek tekbir alınır ve arkasından Sübhaneke duası okunarak besmele çekilir. Fatiha suresi ve Kur'an-ı Kerim'den bir sure daha okunarak Rükuya gidilmesi gerekir sonra secde yapılarak ikinci rekata geçilir. İkinci rekatta ilk rekat gibi kılınarak son oturuşta Ettehiyyatü duası, Allahümme salli duası, Allahümme barik duası ile Rabbena duası okunarak selam verilir ve böylece iki rekattan oluşan şükür namazı tamamlanmış olur.

ŞÜKÜR SECDESİ
Şükür namazı dışında bir de şükür secdesi bulunmaktadır. Şükür secdesini yerine getirmek sünnet olan davranışlardan biri olarak ifade edilmektedir. Şükür secdesi yapılırken de niyet, edilmesi gereken hususlardan biri olmaktadır. Niyet edildikten sonra tekbir alınarak secdeye gidilir. Bu namazda Fatiha ve diğer duaları, sureleri okumaya gerek olmamaktadır.

ŞÜKÜR SECDESİ NASIL TAMAMLANIR?
Rüku ve kıyam yapmaya da gerek olmayan bu namazda bir kez secde edilmektedir. Secdeden kalkınca sağa ve sola selam verilerek şükür secdesi tamamlanmış olur. Şükür secdesi de tıpkı şükür namazında olduğu gibi insanların bir sıkıntıdan kurtulduktan sonra kıblenin olduğu tarafa dönerek tekbir almaları suretiyle yaptıkları bir secde olarak ifade edilmektedir. Şükür secdesi müstehap olarak ifade edilmektedir. Şükür secdesi herhangi bir namazın parçası değildir. Bundan dolayı da bir namaz arkasından yapılmasına gerek olmamaktadır. Bu secdenin mekruh vakitlerin dışında yapılmasına özen gösterilmesi gerekir.