Süt içenleri bekleyen tehlike! Araştırmalar her şeyi ortaya döktü, tüm bildiklerinizi unutun

Genellikle besleyici bir içecek olarak lanse edilen süt, dünyanın her yerindeki insanlar için temel besin maddesi olmuştur. Yüzyıllardan beri sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir. Süt, kalsiyum, D vitamini ve protein gibi temel besin maddelerinin zengin bir kaynağıdır ve kemikler için oldukça faydalı olduğu söylenir. Ancak aşırı süt tüketiminin sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Aşırı süt tüketiminin size nasıl zarar verebileceğini bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Yapılan son araştırmalarda herkesi şaşırtan bir sonuç gün yüzüne çıktı. Severek tüketilen ve vücuda yararı ile bilinen sütün aslında pek çok zararı olduğu ortaya çıktı.

Amerikalı biyokimyacı Dr.T.Colin Campbell’e göre, süt tüketmekte olduğumuz en zararlı gıdalardan biri Sütün zararlarını gösteren araştırma; Çin Tıp Akademisi, Cornell Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütüldü.

Campbell, araştırmada genel olarak sütün ana protein maddesi olan “kazein”in ciddi bir kanserojen madde olduğu üzerinde durdu.
Campbell, “Kazein bugüne kadar kanserle ilişkisi en kuvvetli olan maddelerden biri” dedi. Kazein maddesi vücutta çok yavaş parçalanır ve parçalanırken de vücudunuzun belirli yerlerine zarar verir.

Araştırma sonucunda çok bilinen bir gerçeğin yanlış olduğu saptandı: Sütteki kalsiyum kemiklerimize iyi gelmez, kemik erimesine sebep olur Hayvansal kaynaklı sütlerin insan sütünden farkı oldukça fazla miktarda kazein içermesi.
Kazein, bir inek sütünün yaklaşık yüzde 90’ını oluşturur ve bu hayvansal protein, vücudumuzda çok fazla asit üretimine sebep olur ve bu da zaman geçtikçe kemikleri eritir, kemiklere zarar verir.
İŞTE SÜTÜN ZARARLARI

BAĞIRSAKLARI RAHATSIZ EDİYOR
Aşırı süt tüketiminin en acil yan etkilerinden biri mide-bağırsak rahatsızlığıdır. Süt, uygun sindirim için laktaz adı verilen bir enzim gerektiren doğal bir şeker olan laktoz içerir.

Yaşlı insanlar çoğunlukla laktoz intoleransı haline gelir. Çok fazla süt içmek bu kişilerde şişkinliğe, gaza, ishale ve mide kramplarına yol açabilir. Laktoz intoleransı olmayan kişiler bile kısa sürede aşırı miktarda süt tükettiklerinde hafif sindirim rahatsızlığı yaşayabilirler.

KİLO ALIMINA NEDEN OLUYOR
Süt mükemmel bir protein kaynağı olmasına rağmen aynı zamanda yağ içeriğinden gelen kalorileri de içerir. Çok fazla süt, özellikle de tam yağlı süt içmek aşırı kalori alımına katkıda bulunarak kilo alımına neden olabilir.

BESİN DENGESİZLİĞİ
Süt temel besinler açısından zengin olmasına rağmen aşırı tüketimi diyetinizdeki besin dengesini bozabilir. Örneğin aşırı miktarda süt içiyorsanız vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalsiyum ve D vitamini tüketiyor olabilirsiniz. Bu besinlerin aşırı birikmesi, böbrek taşları ve yumuşak dokularda kalsiyum birikmesi gibi potansiyel sağlık sorunlarına yol açabilir.

SİVİLCE RİSKİNİ ARTIRIR
Bazı çalışmalar aşırı süt tüketimi ile sivilce arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Süt, sivilce gelişimini etkileyebilecek hormonlar ve büyüme faktörleri içerir.

Çok fazla süt içmek hormonal seviyelerin artmasına neden olabilir ve duyarlı bireylerde potansiyel olarak sivilce sorunlarının daha da kötüleşmesine neden olabilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ
Özellikle küçük çocuklarda aşırı süt tüketimi demir eksikliği anemisine yol açabilir. Süt, diyetteki demirin emilimini engelleyebilir. Bu, temel sıvı ve beslenme kaynağı olarak süte güvenen bebekler ve küçük çocuklar için önemli bir endişe kaynağıdır.

KEMİKLER ZAYIFLAYABİLİR
Kalsiyum içeriği nedeniyle sağladığı en potansiyel faydalardan birinin aksine, aşırı süt tüketimi tam tersi etki yaratabilir.
Bazı araştırmalar, sütte bulunan protein de dahil olmak üzere aşırı miktarda hayvansal protein tüketmenin, idrarla kalsiyum atılımının artmasına ve potansiyel olarak zamanla kemiklerin zayıflamasına yol açabileceğini öne sürüyor.

BÖBREK TAŞI RİSKİNİ ARTIRIR
Aşırı kalsiyum alımı genellikle aşırı süt tüketimiyle ilişkilidir ve böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilir.
Böbrek taşları, idrarda fazla miktarda kalsiyum veya diğer mineraller bulunduğunda idrar yolunda gelişebilen ağrılı, katı kitlelerdir. Süt alımının azaltılması böbrek taşı oluşumu riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

PROSTAT VE YUMURTALIK KANSERİ
Süt tüketimi ile çeşitli kanser türleri arasındaki bağlantıyı araştıran araştırmalar halen gelişmektedir.
Bazı çalışmalar, yüksek süt tüketimi ile prostat ve yumurtalık kanseri gibi belirli kanser risklerinin artması arasındaki potansiyel ilişkiler hakkında soruları gündeme getirmiştir. Ancak kesin bağlantılar kurmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır ve diğer yaşam tarzı faktörleri kanser riskinde rol oynar.

ALERJİ RİSKİNİ ARTIRIR
Laktoz intoleransı sütle ilgili en yaygın olarak bilinen hassasiyet olsa da, bazı kişilerde süt alerjisi olabilir.

Süt alerjileri aşırı durumlarda kurdeşen, sindirim sorunları ve hatta ciddi anafilaktik reaksiyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Aşırı miktarda süt içmek, süt alerjisi olan bireylerde alerjik reaksiyonların tetiklenme riskini artırabilir.

DİŞLERİ ZAYIFLATIR
Süt doğal şekerler içerir ve aşırı tüketimi diş sağlığı sorunlarına katkıda bulunabilir. Sütteki şekerler ağızdaki bakterilerle etkileşime girebilir ve uygun diş hijyeni sağlanmadığı takdirde diş çürümelerine ve çürüklere yol açabilir.

DİĞER GIDALARIN TÜKETİMİNİ AZALTIR
Aşırı süt tüketimi bazen diyetinizdeki diğer temel gıdaları dışarıda bırakabilir. Çok çeşitli besinleri aldığınızdan emin olmak için çeşitli bir diyeti sürdürmek önemlidir. Beslenme için süte çok fazla güvenmek, diğer değerli gıda kaynaklarına maruz kalmanızı sınırlayabilir.