Süt kaynatırken yapılan en büyük hata! Şifa diye içiyoruz ama zehre dönüşüyor

Yüksek kalsiyum içeriğiyle hem diş hem kemik sağlığına çeşitli faydalar sağlayan süt, yanlış şekilde tüketildiğinde yarardan çok zarar getirebiliyor.

Sütün yanmasına ve dibinin tutmasına yol açabilir. Süt yavaş ve orta dereceli ateşte kaynatılmalıdır. Süt kaynarken sürekli karıştırılmazsa, proteinlerin ve yağların birikmesi sonucu dibine çökme ve yanma olabilir.

Kaynayan süt hızlıca köpürebilir ve taşabilir. Bu durumu engellemek için sütü gözlem altında tutmak ve köpürmeye başladığında ateşi düşürmek veya sütü bir süre karıştırmak gerekir.

Daha önce kullanılmış ve iyi temizlenmemiş bir tencere, sütün tadını bozabilir ve hızla yanmasına yol açabilir.

Soğuk süt direkt olarak çok yüksek sıcaklığa maruz kaldığında şok etkisiyle proteinler pıhtılaşabilir. Sütü oda sıcaklığına getirmek veya düşük ısıda yavaşça ısıtmak daha iyidir.

Süt kaynadıktan sonra kapak kapatılırsa, buharın neden olduğu nem sütün üzerine damlayabilir ve istenmeyen bir nemlenmeye yol açabilir.

Alüminyum gibi bazı metaller sütün tadını değiştirebilir veya sağlığa zararlı reaksiyonlara neden olabilir. Paslanmaz çelik, cam veya emaye kaplar daha uygundur.

Süt, pek çok insan için temel bir besin kaynağıdır ve kalsiyum, D vitamini, fosfor, B12 vitamini gibi önemli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Ancak bazı durumlarda süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi zararlı olabilir. İşte bazı olası zararlar:

Bazı insanlar laktozu sindiremezler, bu durum laktoz intoleransı olarak bilinir. Süt içindeki laktozu sindiremeyen kişilerde gaz, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilir.

Süt proteinlerine karşı alerjisi olan kişiler, süt içtiklerinde alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Bu, hafiften şiddetliye kadar değişen semptomlara yol açabilir.

Bazı araştırmalar sütün, özellikle de yağsız sütün akne oluşumunu tetikleyebileceğini öne sürmüştür. Sütün hormonal içeriği bazı insanlarda akne ile ilişkili olabilir.

Yüksek yağ içerikli süt ürünlerinin aşırı tüketimi, kalp hastalığı riskini artırabilir. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan tam yağlı süt ve süt ürünleri, damar tıkanıklığına yol açabilir.

Bazı çalışmalar, yüksek miktarda süt ve süt ürünü tüketiminin, erkeklerde prostat kanseri riskini artırabileceğini göstermiştir. Uzun süredir sütün kemik sağlığına faydalı olduğu savunulur.

Ancak bazı çalışmalar yüksek süt tüketiminin kemik kırıkları riskini azaltmadığını göstermiştir. Hatta aşırı süt tüketiminin kemik sağlığına olumsuz etkileri olabileceğini öne süren araştırmalar da vardır.

Çok nadir de olsa, aşırı süt tüketimi, kanın asidik hale gelmesine yol açan laktik asidoza neden olabilir.