YETERLİ SIVI YOKSA EKLEMLERDE KRİSTALLEŞME GÖRÜLEBİLİR
Vücut pürinleri farklı yiyeceklerden farklı şekilde emer, bu nedenle pürinden zengin tüm yiyecekler gut için bir risk faktörü olarak kabul edilemez. Pürin yutulduktan sonra, molekülün parçalanmasına yardımcı olmak için çoğunlukla vücutta yapılan ürik asit salınır. Ürik asidi oluşturan kristaller, çevre dokuda yeterli sıvı yoksa eklemlerde birikme eğilimindedir.
GUT HASTALIĞINDA YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER
Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler
Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..)
Sucuk, pastırma, sosis, salam
Alkollü içecekler
Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalya
Leblebi, kuruyemiş
Tam yağlı peynirler
Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler
Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler
İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
Şeker ve şekerli besinler , tatlılar (Bal, reçel, marmelat, pekmez..)
Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek vb.
Kaymak, krema, mayonez
Hayvansal yağlar(tereyağ, margarin, kuyruk yağ..)
Av etleri (Kaz, ördek,keklik, bıldırcın,tavşan..)
GUT HASTALIĞI BELİRTİLERİ
Gut, genellikle uyarı vermeden meydana gelen ani ve tekrarlayan ataklarla karakterizedir. Şiddetli ve kronikleşen gut, vücudun deforme olmasına neden olabilir. Her birey farklı semptomlar yaşayabilirken, en yaygın görülen gut belirtileri ise aşağıdaki gibidir;
Yoğun eklem ağrısı
Ağrı
Şişlik ve kızarıklık
Hareketlerin kısıtlanması