Mutfakta vaktinizi en iyi şekilde değerlendirdiğinizi biliyoruz ama ne yazık ki bazı zamanlar aceleden birçok hata yapıyoruz. İşte onlardan biri de teflon tava kullanımı... Biz yanmaz yapışmaz tava diyelim, siz daha çok bilinen ticari adı olan teflonla onlara hitap edin, fark etmez. Tek gerçek var, o da teflon tavaların hemen hepimizin mutfağında çok işlevsel bir yere sahip olduğu. Ama teflon tavalarınız bir süre sonra o yanmaz yapışmaz özelliğini kaybediyor, yemeklerinizi eski kadar iyi ve olması gerektiği gibi pişirmiyorsa onu doğru kullanmıyor olabilirsiniz. Teflon tavaları satın aldığınızda çoğunda bulaşık makinesinde yıkanabilir etiketi göreceksiniz. Haksız değiller, çünkü teknik olarak bu mümkün. Ancak bulaşık makinesi deterjanı ve yüksek basınçlı su onların o yapışmaz yüzeyine zaman içinde zarar veriyor, çizilmesine yol açıyor ve onu o yapan özelliğini elinden alıyor. Bu yüzden teflon tavayı elde yıkamak çok daha doğru bir seçenek. Teflon tava satın aldığınızda ilk yapmanız gereken tavayı sıcak suyla yıkayıp kurutmak. Ardından sıvı yağ dökerek kağıt bir havluyla iyice silmek. Bu şekilde teflon tavalarınızın ömrünü uzatmanız mümkün. Metal araç gereçler teflon tavanızı çizecek ve onun ömrünü kısaltacaktır. Çizik teflon tavada pişen yemeklerin sağlığınız için risk oluşturabileceğini unutmayın. Bu yüzden eğer teflon tavada yemek pişiriyorsanız mutlaka plastik ya da silikon spatula kullanmaya özen gösterin. Daha önce de belirttiğimiz gibi metal, teflon tavaların en büyük düşmanı. Eğer teflon tavanızı saklarken onun diğer metal tencere ve tavalara ya da diğer metal araç gereçlere değmesine izin veriyorsanız onların çizilme riskini de göze alıyorsunuz demektir. Aman diyelim, birbirlerine değmelerine bile izin vermeyin. Her türlü tavada bu yöntem uygulanabilir ancak teflon tavalar için oldukça sakıncalı. Zira teflon tavaları içinde hiçbir malzeme olmadan ocakta tek başına ısıtıyorsanız zararlı toksinleri salması riskini alıyorsunuz demektir. Bu yüzden teflon tavanızı ocağa koyar koymaz kullanacağınız yağı da eklemelisiniz. Sıcak ocaktan aldığınız teflon tavanın anında soğuk bir ortamla karşılaşması onun yamulmasına, yüzeyinde çarpıklıklar oluşmasına sebep olacaktır. Bu yüzden hala sıcak olan teflon tavayı soğuk suya tutmadan önce mutlaka soğumasını bekleyin. Teflon tavalar asla çok yüksek sıcaklıkla buluşmamalı. Onları orta ya da kısık ateşte kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız. Zira sıcaklık onun yalıtımına zarar verecek ve zararlı toksinlerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. Et kavurmayı düşünüyorsanız mesela, bunu teflon tavada değil demir döküm tavada yapmanızda fayda var. Ayrıca teflon tavayı aynı şekilde asla fırına da koymamalısınız. Tavanın yapışmaz yüzeyinin soyulduğunu ve yiyeceklerin daha önce hiç olmadığı gibi yapıştığını fark ettiğiniz anda o tavayı bir köşeye kaldırın ve bir daha kullanmayın. Zira yapışmaz yüzey çizildiği ve soyulduğu anda dışarı kimyasal toksinler salmaya başlayacaktır ve bu da yiyeceklerden size geçerek sağlığınıza zarar verecektir. Teflon tavada pişirdiğiniz ve kalan yemekleri onun üzerinde bırakmak ve onu saklama kabı olarak kullanmak da çok doğru değil. Yiyecek kalıntıları onun yanmaz yapışmaz yüzeyine zarar verecektir. Bunun yerine tavayı suyla doldurarak 1-2 saat dinlenmeye bırakmalısınız. Zira aksi takdirde yüzeye sıcağı sıcağına uyguladığınız baskı onun çizilmesine sebep olabilir. Ardından onu sıcak su, sıvı deterjan ve yumuşak bir sünger yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ayrıca teflon temizliğinde tel sünger kullanmamaya da dikkat etmenizde fayda var. Pişirme spreyleri zaman içinde teflon tavaya yapışacak ve onu çıkarmanız imkansız bir hal alacak. Bu yüzden pişirme spreyinden ziyade zeytinyağı ya da tereyağı kullanmaya özen gösterin.