Tekirdağ'da hasadı devam ediyor! Kilosu 200 TL: Çin, Rusya ve Bulgaristan'a kapış kapış satılıyor, hem çekirdeğinde hem de yağında şifa var

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde zeytin hasadı heyecanı yaşanıyor. Peki, zeytinin faydaları nelerdir? Zeytin neye iyi gelir?

Üreticilerin mart ayında ağaçların budanmasıyla başlayan mesaisi, tarlaların sürülmesi ve ağaçların ilaçlanmasıyla devam etti. İşte zeytin hasadı hakkında merak edilenler...

ZEYTİN HASADI HIZLA DEVAM EDİYOR
İlçede bugünlerde zeytin hasadı yapılıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla işçiler tarafından titizlikle toplanan zeytinler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor.
Gün boyunca toplanan zeytinler, daha sonra araçlara yüklenerek fabrikaya götürülüyor.

KIRMA, PRESLEME VE YIKAMA İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Fabrikaya götürülen zeytinden yıkama, kırma, pres işlemlerinden sonra zeytinyağı elde ediliyor.
Şarköy'de 41 bin 500 dekar alanda zeytin yetiştiriciliği yapılıyor
Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, AA muhabirine, Tekirdağ'ın önemli bir tarım kenti olduğunu söyledi.

TAT VE AROMA FARKLI
Şarköy ilçesinde zeytinciliğin önemli tarımsal faaliyetlerden olduğunu ifade eden Saygı, "İlçede genel olarak Gemlik tipi sofralık zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çiftçilerimiz sofralık olarak yetiştirdikleri zeytinin büyük bir kısmını satarken, bir kısmını da kendisi işleyerek değerlendirmektedir. İlçede zeytin yetiştiriciliği, 2 bin 500 üretici tarafından 41 bin 500 dekar alanda yapılmaktadır." dedi.

YAĞIN KALİTESİ ÇOK YÜKSEK
Saygı, ilçedeki zeytinyağının kendine özgü tat ve aromasıyla diğer zeytinyağlarına göre farklılık gösterdiğini dile getirdi.
Zeytin veriminin bu sene yeterli yağış düşmemesine rağmen üreticiyi sevindirdiğini belirten Saygı, "Zeytinin, olgunluk seviyesi, erken sıkılması, hasat sonrası bekletilme süresi, hastalık ve zararlıya maruz kalıp kalmama ve sıkım şekline bağlı olarak yağın kalitesi değişiklik göstermektedir. İlçemizde 2024 yılı zeytin rekoltesinin takriben 15 bin ton civarında olacağı, yaklaşık yüzde 30'unun sofralık, geri kalanın yağlık olarak değerlendirileceği öngörülmektedir." diye konuştu.

GÜNDE 105 TON ZEYTİN SIKILIYOR
İlçede zeytinyağı üretim tesisi bulunan İbrahim Şen de günlük 105 ton zeytin sıkımı yaptıklarını kaydetti.
Üreticilerin hasat sezonu boyunca topladıkları zeytinleri sıkım için tesise getirdiğini anlatan Şen, "Zeytinyağımızı ülkemizin birçok noktasına gönderiyoruz. Çin, Rusya ve Bulgaristan'la görüşmelerimiz sürüyor. Bu ülkelere de zeytinyağı göndermeyi hedefliyoruz. Yağ üretim kapasitemizi artırıp iç ve dış piyasaya daha fazla satış yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Üreticilerden Halil Şen ise bu sene verimin iyi olduğunu belirterek, "Yağmur yağmadığı için bazı kesimlerde zeytinler küçük kaldı. Bu sene istenilen yağmurlar olmuş olsaydı verimin tadına doyum olmazdı. Hasat 1 ay daha devam edecek." dedi.

ZEYTİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Zeytin, tarih boyunca Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçası olmasının yanı sıra, sağlık açısından da pek çok faydaya sahip bir meyvedir. Zeytin ağacı, yaklaşık 6.000 yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir ve bu süre zarfında zeytin, hem besin kaynağı hem de doğal bir tedavi aracı olarak kullanılmıştır.

Zeytin ve zeytinyağı, içerdiği yüksek orandaki sağlıklı yağlar, vitaminler ve antioksidanlar sayesinde modern beslenme düzeninde önemli bir yer tutmaktadır. Zeytinin faydalarını anlamak için, bu meyvenin içerdiği besin öğelerine daha yakından bakmak gerekir.

İlk olarak, zeytin, sağlıklı yağlar açısından oldukça zengindir. Özellikle tekli doymamış yağ asitleri, zeytinde bolca bulunur. Bu yağ türü, kalp sağlığını destekler, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürürken, iyi kolesterolü (HDL) artırır.

Böylece, zeytin tüketimi, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca zeytin, yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan E vitamini ve polifenoller açısından da oldukça faydalıdır. Bu bileşikler, hücreleri serbest radikallerin zararlarından koruyarak, vücudun yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Zeytinin bir diğer önemli faydası, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileridir. Zeytinin içerdiği lif, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini düzenler.

Düzenli olarak zeytin tüketimi, kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, zeytinin anti-inflamatuar özellikleri, mide ve bağırsaklarda iltihaplanmayı azaltarak, özellikle sindirim sisteminin sağlığını iyileştirir. Bunun yanı sıra, zeytin, mide asidini dengeleyerek gastrit ve reflü gibi mide rahatsızlıklarının oluşumunu engelleyebilir.

Zeytinin faydaları, sadece fiziksel sağlıkla sınırlı değildir. Zeytin, aynı zamanda beyin sağlığını destekleyen özelliklere sahiptir. İçerdiği sağlıklı yağlar ve antioksidanlar, nörolojik hastalıkların riskini azaltabilir.
Yapılan bazı çalışmalar, zeytin ve zeytinyağının Alzheimer gibi dejeneratif hastalıkların gelişimini yavaşlatabileceğini ve beyin fonksiyonlarını koruyabileceğini göstermektedir. Ayrıca, zeytin, sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan, anti-inflamatuar ve nöroprotektif özelliklere sahip maddeler içerir.