TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER ANNE ADAYINI HEM FİZİKSEL HEM PSİKOLOJİK OLARAK YIPRATIR
Düşükler üreme çağındaki kadınların pekçoğunda görülen bir olgudur. Yaş gruplarına göre değişmekle beraber genel bir rakam verilecek olursa bir kadının gebelikte düşükle karşılaşma olasılığı %12-15’tir. Düşük vakalarında yapılan genetik değerlendirmelerin yaklaşık yarısında embriyolarda sayısal kromozomal anomaliler tespit edilmektedir.
Düşüklerin tekrarlayıcı olması ise bir kadının arka arkaya iki ya da daha fazla düşükle karşılaşılması olarak tanımlanır ve anne adayını hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpratan bir durumdur diyen Doç. Dr. Kübra Boynukalın; “Düşükte en sık rastlanan belirti vajinal kanamadır. Kanama leke şeklinde başlayıp artarak pıhtılar olabilmekte ve beraberinde kramp tarzı ağrılar da eşlik etmektedir. Düşük tanısını koymada ultrasonla muayene yeterlidir.Tekrarlayan düşüklere yol açabilecek nedenlerin araştırılması kadının genel sağlığı ile alakalı hastalıklar ile birlikte anemi, tiroid ve diyabet gibi rahatsızlıkların tespiti, kadının genital sistemindeki anatomik yapıya bağlı patoloji ve anomalilerin incelenmesi, kazanılmış pıhtılaşma bozukluklarının değerlendirilmesi ve çiftin kromozomal yapısında herhangi bir gen kaybına neden olmayan ancak nesillere aktarılırken sıkıntıya yol açabilecek durumların ele alınması olarak gruplanabilir. Her ne kadar bu değerlendirmeler yapılsa da hastaların yaklaşık yarısında altta yatan herhangi bir patoloji bulunmamaktadır.
Tekrarlayan düşüğü olan hastalarda bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin bir neden olabileceği çalışmalarla gösterilmiş olsa bile bu faktörlerin tespiti için yeterli güvenilirlikte bir test bulunmamaktadır” diye ifade etti.