Tereyağını böyle saklayınca 4 ay tazecik kalıyor! Asla bozulup küflenmiyor, 1 parçası bile yetiyor

Tereyağı, mutfakta en sık kullanılan temel malzemelerden biridir ve çeşitli tariflerde çok yönlülüğü ile dikkat çeker. Ancak tereyağının saklanması konusunda pek çok farklı görüş bulunmaktadır. Çoğu kişi, doğru bir şekilde saklandığında tereyağının tazeliğini uzun süre koruyabileceğini söylese de, bu konuda bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Peki, tereyağını saklamak için en ideal koşul nedir ve tereyağının uzun süre bozulmadan kalmasını sağlamak için ne yapmak gerekir? İşte detaylar...

Tereyağının yapısına bakıldığında, yaklaşık %80 yağ, %16 su ve geri kalan kısmı ise tuz ve süt katıları oluşturur. Üretimi ise, temelde oldukça basit olsa da, bazı fiziksel dönüşümler gerektiren bir süreçtir. Tereyağının üretimi için krema çalkalanarak yağ zarları parçalanır ve ardından tuz eklenir. Bu süreç, tereyağının hem lezzetini artırır hem de onu daha uzun süre dayanıklı hale getirir. Ancak tereyağı yüksek oranda yağ içerdiği için, zamanla oksidasyona uğrayarak bozulma süreci başlar. Bu kimyasal değişim, tereyağının hava, ışık ve ısıya maruz kalmasıyla hızlanır.

Tereyağı ışık, ısı ve oksijen ile temas ettiğinde oksitlenir. Oksidasyon, tereyağının yapısında değişikliklere yol açar, bu da hem tadını hem de dokusunu etkiler ve raf ömrünü kısaltır. Severek tükettiğimiz tereyağları genellikle pastörize kremadan yapılır, bu da tereyağının daha uzun süre oda sıcaklığında kalmasına olanak tanır. Ancak, tereyağını oda sıcaklığında bırakma kararı verirseniz, yalnızca pişirme veya kızartma sırasında yumuşatmak amacıyla bu işlemi yapmalısınız. Uzun süre bozulmaması için 48 saat içinde buzdolabına koymanız önerilir. Aksi takdirde yağda bozulmalar, tat değişimleri gerçekleşir. Bozulma sürecinde her daim gözle görülebilir yapısal dağılmalar olmaz. Bakterilerin pek çoğu sporla ve gözle görülemeyecek şekilde üreyerek yağı son derece sağlıksız hâle getirebilir.

Tereyağının ideal saklama yöntemi, soğutulmuş bir ortamda tutulmasıdır. Ancak buzdolabında saklanmasına rağmen, zamanla bozulabilir ve çevresindeki kokuları emebilir. Uzun süre taze kalabilmesi için buzdolabında saklama koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Tereyağını en iyi şekilde korumak için, soğutulmuş ortamda, özellikle buzdolabının en soğuk bölgesinde tutmak faydalıdır. Bu nedenle uzun süre kullanılmayacak olan tereyağlarını dondurucuda saklamak yararlı olacaktır. Bu, tereyağının daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur. En iyi lezzeti korumak adına, tereyağını düzenli aralıklarla, yani iki haftada bir değiştirmek iyi bir uygulama olabilir.

Tereyağının daha uzun süre saklanması için dondurulması da etkili bir yöntemdir. Buzlukta saklanarak, tereyağının raf ömrü dört aya kadar uzatılabilir. Tereyağını dondururken, uygun şekilde ambalajlayarak hava almasını engellemek önemlidir. Bu, tereyağının tadının bozulmasını önler ve daha uzun süre kullanılabilir hale getirir. Sıkı bir streçleme ve vakumlama ile tereyağının bozulmadan ve besin değerlerini kaybetmeden 4 aya kadar muhafaza edilmesi mümkündür.
Tereyağının saklanması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, doğru sıcaklıkta ve nemden uzak bir ortamda muhafaza edilmesidir. Bu sayede, tereyağının lezzeti ve tazeliği korunabilir ve uzun süre güvenle tüketilebilir.
(Mirror'ın "Butter stays fresher for longer if stored in one place but there's an exception" yazısından derlenmiştir)

KÜÇÜK PARÇALARA BÖLEREK KALDIRIN
Eğer tereyağını küçük miktarlarda sıkça kullanıyorsanız, tereyağını önceden küçük dilimlere veya rulolara ayırmak oldukça faydalı olacaktır. Bu şekilde, gerektiğinde sadece ihtiyacınız kadarını kullanabilir ve geri kalanını daha uzun süre taze tutabilirsiniz.
Pratik ipucu: Tereyağını küçük parçalara ayırarak streç filme sarın ve buzdolabında saklayın. Böylece her seferinde sadece ihtiyacınız kadar tereyağını alabilirsiniz.

SÜT ÜRÜNLERİNDEN UZAK TUTUN
Tereyağının ömrünü uzatmak için, diğer süt ürünleriyle bir arada saklamamaya dikkat edin. Tereyağının fazla nem alması veya sütle temas etmesi, bozulmasına neden olabilir. Tereyağını, peynir, yoğurt gibi diğer süt ürünlerinden ayrı tutmak, daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
Pratik ipucu: Buzdolabınızda tereyağını ayrı bir bölmede saklayın ve sütlü ürünlerle temasını engelleyin.

ÜZERİNİ TEMİZ TUTUN
Tereyağını bir bıçakla kullanırken, bıçağınızın temiz olduğundan emin olun. Kirli bir bıçak, tereyağına bakteri bulaştırabilir ve bu da bozulmasını hızlandırabilir. Ayrıca, her kullanımda tereyağının üst kısmını temiz tutmak, mikrop ve bakteri birikimini önler.
Pratik ipucu: Tereyağını kullanırken temiz bir spatula veya bıçak kullanın ve tereyağının üst kısmını her zaman temiz tutmaya özen gösterin.

KREMALI ÜRÜNLERLE KARIŞIMINA DİKKAT EDİN
Tereyağını kremalı veya sütlü ürünlerle birleştirdiğinizde, bu ürünlerin kalori ve su içeriği tereyağının bozulma sürecini hızlandırabilir. Bu tür karışımları saklarken, her iki malzemenin de taze kalmasını sağlamak adına kısa sürede tüketmeye özen gösterin.
Pratik ipucu: Tereyağını kremalı ürünlerle karıştırmaktan kaçının veya bu tür karışımları yaparak saklamayı tercih etmiyorsanız, tereyağını tek başına muhafaza etmeye devam edin.