Tezgahta demeti 100 TL'den satılıyor ama dağda toplaması bedava! Aydın'ın nimeti olarak biliniyor: Gaz ve şişkinliği geçirip öksürüğe şifa oluyor!

Aydın dağlarında bahar mevsiminde doğada kendiliğinden çıkan otlar işsizlerin umudu oluyor. Bu yıl kuraklık nedeniyle kıt olduğu için bağının fiyatı 100 TL'ye kadar yükselen otlar garibanın cüzdanını zenginin ise sofralarını süslüyor. Aynı zamanda oldukça şifalı olduğu belirtilen otlar, en fazla Aydın, İzmir, Muğla ve Manisa illerinde rağbet görüyor.

Son yıllarda Kıyı Ege illerinde tüketimi oldukça artan ve tamamen doğal olduğu için çok sağlıklı bir gıda olarak tüketilen sarmaşıklar köylerde yaşayan garibanların yüzünü güldürüyor. Aydın'da her bahar sezonunda önemli bir sektör haline gelen sarmaşık otu her gün dağlardan binlerce bağ toplanıp şehirlerde tüketime sunuluyor.

Aydın ve çevresinde çocukluğundan bu yana sezonunda sarmaşıkları toplayıp, şehir merkezlerindeki manavlara satan Ramazan Çapar, bölgenin bu otu sayesinde binlerce kişinin ekmek yediğini belirtti. ‘Aydın'ın nimeti' olarak isimlendirdiği bu otlar sayesinde yediden yetmişe ihtiyacı olan herkesin para kazandığını belirten Çapar, "Bu yıl kuraklık nedeniyle Ramazan Bayramı'na kadar sarmaşık kıt idi. Bu nedenle bağının fiyatı tüketiciye 100 TL'ye kadar ulaştı. Çok şükür 5 gündür Ege Bölgesi yağışlı. Önümüzdeki günlerde sarmaşıkların bolca çıkacağını umuyoruz. Bollaşınca fiyatı düşer ama daha çok toplanabildiği için herkesin kazancı da artar" diye konuştu.

"HER GÜN TOPLANIYOR HER GÜN SATILIYOR"
Aydın'ın Germencik ilçesi ile Nazilli İlçesi dahil bu arada kalan havzada dağlarda her bahar mevsimi kendiliğinden yetişen bu otların mevsimin durumuna göre 2 -3 aylık bir ömdür olduğunu belirten Ramazan Çapar, "Germencik'in Efeler, Köşk, Sultanhisar, Koçarlı, Nazilli'nin köylerinde sağlığı ve vakti müsait olan pek çok kişi sezonunda her gün sarmaşık toplar. Bağ yapılarak satışa sunulan bu otlar her gün toptancılar tarafından köylerden toplanıp şehir merkezlerinde satışa sunuluyor. Toplarken verilen emek dışında hiçbir maliyeti olmayan sarmaşık toplayana para, yiyene şifa kazandırır" diye konuştu.

SARMAŞIĞIN VE KEDİRGEN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Sarmaşık, doğada genellikle dekoratif bir bitki olarak bilinse de, sağlık alanında da önemli faydaları olan bir bitkidir. Hem dışarıdan hem de içeriye yönelik kullanımlarıyla, sarmaşık pek çok şekilde fayda sağlayabilir. Kedirgen otu (Stachys byzantina) ise, halk arasında "yılan otu" veya "kurt otu" olarak da bilinir ve şifalı bitkiler arasında yer alır. Genellikle bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen kedirgen otu, aslında sağlığımıza oldukça faydalı birçok özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulundurduğu çeşitli bileşikler sayesinde kedirgen otu, vücudumuza pek çok açıdan fayda sağlar. İşte bu iki mucizevi bitkinin faydaları!

CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Kedirgen otu, cilt üzerindeki faydalarıyla da bilinir. Ciltteki iltihapları yatıştırır, sivilce, egzama ve diğer cilt problemleri için doğal bir çözüm olabilir. Ayrıca, ciltteki tahrişi ve kızarıklığı azaltarak, cildi pürüzsüzleştirmeye yardımcı olur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Bağışıklık sistemini destekleyen doğal bileşikler içerir. Özellikle soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı vücut direncini artırabilir. Sarmaşık çayı, vücuda genel bir kuvvet ve enerji sağlayarak hastalıklara karşı direnç geliştirmeye yardımcı olabilir.

KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Kedirgen otu, kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. İçeriğindeki bazı bileşikler, insülin düzeylerini dengelemeye yardımcı olur, bu da diyabet hastaları için faydalı olabilir. Aynı zamanda, kedirgen otunun kan şekerindeki ani yükselmeleri engellemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
AĞRI KESİCİ ETKİ OLUŞTURUR
Ağrı kesici özellikleriyle bilinir. Özellikle eklem ağrıları, kas iltihapları ve baş ağrıları gibi durumlarda rahatlama sağlayabilir. Sarmaşık özleri, ağrıyı hafifletici ve rahatlatıcı bir etki yaratır. Eklem ağrıları için dışarıdan uygulanabilir veya çay olarak tüketilebilir.

ÖKSÜRÜK VE SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA İYİ GELİR
Kedirgen otu, vücutta bağışıklık sistemini güçlendiren bileşikler içerir. Özellikle kış aylarında vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırmaya yardımcı olabilir. Antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde, soğuk algınlığı, grip ve benzeri enfeksiyonların önlenmesine katkıda bulunur.
Sarmaşık ise, doğal bir öksürük kesici olarak bilinir. İltihap önleyici özellikleri sayesinde boğazdaki rahatsızlıkları hafifletebilir ve solunum yollarını rahatlatabilir. Sarmaşık çayı, balgam söktürücü etkisiyle öksürüğü rahatlatır ve solunum yollarındaki enfeksiyonlarla savaşır.

BAĞIRSAKLARI RAHATLATIP GAZ VE ŞİŞKİNLİĞİ GEÇİRİR
Sindirim sistemini rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Mide problemleri, şişkinlik, gaz sancıları gibi sorunlar sarmaşık ile hafifletilebilir. Bu bitki, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini düzenler. Sarmaşık özleri, kabızlık gibi sorunların önlenmesine de yardımcı olabilir.
Kedirgen otu, sindirim sorunlarına iyi gelir. Özellikle mide ve bağırsaklarda meydana gelen şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi problemleri hafifletir. Aynı zamanda bağırsakları düzenler, sindirimi kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Kedirgen otunun düzenli tüketimi, kabızlık sorunlarını da önleyebilir.

ANTİOKSİDAN ETKİ GÖSTERİR
Kedirgen otu da sarmaşık da güçlü antioksidanlar içerir. Bu, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücrelerin yaşlanmasını engellemeye yardımcı olur. Düzenli sarmaşık ve kedirgen otu kullanımı, ciltteki yaşlanma belirtilerinin azalmasına, kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünün gerilemesine katkı sağlar.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI DESTEKLER
Her iki bitki de ağız içindeki enfeksiyonları engellemeye yardımcı olabilir. Diş etlerinin sağlığını iyileştirir ve ağız kokusunu azaltır. Dişeti iltihaplarını ve diş çürümelerini engelleyici etkiler gösterir.

NASIL KULLANILIRLAR?
Sarmaşık, genellikle çay olarak tüketilir. Sarmaşık çayı, çeşitli faydalarını görmek için düzenli olarak tüketilebilir. Ayrıca, sarmaşık yağları ve özleri de cilt bakımında kullanılabilir, iltihaplı bölgelere sürülerek ağrıların hafiflemesi sağlanabilir.
Kedirgen otunu ise farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Genellikle taze ya da kuru yapraklarından hazırlanan çay olarak tüketilir. Çayının yanı sıra, cilt bakımı için kedirgen otu özleri ya da yağı da kullanılabilir. Ek olarak, kedirgen otunu sıcak suya ekleyerek buharı ile solumak da rahatlatıcı etkiler yaratabilir.
Uyarı: Sarmaşık ve kedirgen otunun, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmandan tavsiye almak önemlidir.