Tırnak yeme alışkanlığı nasıl tedavi edilir?

Yetişkinlerde ve çocuklarda sıkça görülen tırnak yeme hastalığı, dürtü kontrol bozuklukları içinde yer alıyor ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Peki, tırnak yemenin nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için araştırdık.

Özellikle stres veya heyecan zamanlarında, can sıkıntısı veya hareketsizlik zamanlarında ortaya çıkan hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Tırnak yeme, parmak emme, burun çekme, saç kıvırma veya çekme, diş gıcırdatma ve deri yolma gibi tipik “sinir alışkanlıklarının” en yaygın olanıdır. Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan konu hakkında bilgiler verdi.
Tırnak yeme, çocuklarda ve ergenlerde yaygındır. Çocukların %20-33'ünde ve ergenlik çağındaki gençlerin neredeyse yarısında, yani %45'inde görülür. Yetişkinliğe yaklaştıkça sorun çok azalsa da, bazılarında ne yazık ki devam ediyor.
Tırnak yemenin sebepleri nelerdir? Araştırmalar, bu davranışın aşağıdaki yaygın nedenlerini ortaya çıkarmıştır;
- Sinirlilik: Stres ve kaygı nedeniyle. Bu durumda, sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisi nedeniyle tırnak yeme geçici olarak çekicidir.
- Duygular: Duygusal yapımız, neden tırnak yemeye yöneldiğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Ölüm veya boşanma gibi oldukça travmatik yaşam olaylarının neden olduğu acıya ek olarak utangaçlık ve düşük özgüven de etkili olabilir.
- Mükemmeliyetçilik: Yukarıda tartışıldığı gibi, bu özelliğe sahip kişiler, can sıkıntısına ve hayal kırıklığına karşı düşük bir tolerans sergiler ve bu, tırnak yemekle hafifletilir.
- Sıkıntı: hareketsizlik nedeniyle/yapacak daha iyi bir şey bulma isteği nedeniyle
- Taklit: Yetişkin davranışını kopyalayan çocuklar
- Psikosomatik: Bu genellikle agresif ailelerde görülür.

TIRNAK YEME PSİKOLOJİSİ
Tırnak yeme ile ilişkili ruh sağlığı koşulları, ciddi duygusal sıkıntı, depresyon ve kaygıyı içerebilir. Çocuklarda tırnak yemeyle bağlantılı yaygın psikiyatrik durumlar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu ve ayrılık kaygısı bozukluğudur. Ayrıca majör depresif bozukluk, tik bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluğun formları, enürezis (istemsiz idrara çıkma), mental retardasyon, yaygın gelişimsel bozukluk ve bazen yaygın anksiyete bozukluğu ve panik bozukluğu da eşlik eden diğer bazı bozukluklardır.
Tırnak yeme ile ilgili şu şekilde bir sınıflandırma sistemi vardır;
- Farkında olmadan bunu yapan
- Kaygıyı kontrol etmek için
- Dikkat çekmek amacıyla
- Saldırganlığı kontrol etmek için kendine zarar veren
- Obsesif kompulsif bozukluk spektrumunun bir parçası olarak
Tırnak yemenin mükemmeliyetçi bir kişilik tipine sahip olmakla da bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Mükemmeliyetçilik, düşük bir can sıkıntısı eşiği ve hayal kırıklığına karşı çok daha düşük bir toleransla ilişkilidir.
