Bu çocukların takibi nasıl yapılır?
Genellikle bir çocuk endokrinolojisi uzmanı tarafından yapılır. Doğumsal hipotiroidilerde ilk başta aylık ya da iki aylık periyotlarla daha sonra 3-6 aylık aralarla takip edilir. Olgulara göre değişmekle birlikte erişkinlerde yılda bir takip yeterli olabilir.
İlaçların yan etkileri var mı?
Hipotiroidi tedavisinde kullandığımız ilaç zaten kanda eksik olan T4’ün kendisi. Yani vücuda yabancı bir kimyasal madde değil. Kanda eksik olan T4’ün kendisi bizzat vücuda veriliyor. İlacın dozu da kan düzeyine bakılarak olması gereken seviyede ayarlanıyor. O nedenle doktorun önerdiği dozda kullanılırsa ve gerekli takipler ihmal edilmezse uzun dönemde herhangi bir yan etkisinin olması mümkün değil
ÖNEMLİ BELİRTİLERİ
Yenidoğanlara yapılan topuktan kan alma taraması ile doğumsal hipotiroidi önemli ölçüde yakalanıyor. Fakat bir bebekte uzamış sarılık, kabızlık, hareketlerde yavaşlık, aşırı uyku, az ağlama gibi belirtiler varsa hipotiroidi olup olmadığı incelenmeli. Hipotiroidi doğumsal değil de sonradan ortaya çıkarsa şu belirtilere yol açabilir: k Fiziksel ve zihinsel yavaşlık. k Boy artışında azalma. Kilo alma. Kaba bir yüz görünümü. Enerji azlığı, aşırı yorgunluk ve uyuma isteği. Ciltte kuruma, solukluk. Kabızlık. Boyunda tiroid bölgesinde şişlik. Ergenlikte gecikme veya erken ergenlik.