TMSF NE İŞ YAPAR?
TMSF sadece belirli bir işe odaklanmaz. Çünkü bu kurumun farklı içerikte görevleri bulunmaktadır. Buna göre TMSF'nin görevleri şöyledir;
- Tasarruf sahiplerinin sahip oldukları hak ve menfaatlerin korunmasıyla, mevduatın ve aynı zamanda katılım fonlarının sigorta edilmesi.
- TMSF'ye ait kaynakların gerektiği gibi yönetilmesi.
- TMSF alacaklarının düzenli takibi ve yürütülmesi.
- Fon bankalarının satışı, tasfiyesi, devri ve bunlara benzer konularda çalışmalar yapılması.
- Kendisine devredilen bankaların yönetiminin üstlenilmesi.
TMSF'nin sahip olduğu görevlere baktığımız zaman oldukça etkin bir kurum olduğunu görebiliriz. Bunun yanında devlet tarafından el konulan bankaların faaliyetleri TMSF tarafından sona erdirilir. İlgili bankalardaki mevduat ve katılım fonu sahiplerinin ise mağdur olmaması sağlanır. Buna göre tüm işlemler kanuni olarak takip edilir ve sonuca erdirilir.
İflas kararına bağlanmış olan bankaların menkul ve gayrimenkullerinin satışı yine TMSF'ye aittir. TMSF'nin 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlara göre yönetilmektedir. 1983 tarihinde kurulduğunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından idare edilmiştir.
2003 yılında ise çıkarılan bir kanun ile TMSF’nin yönetimi kendi bünyesine bırakılmıştır. Şu an Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışmalarına devam etmektedir.
TMSF, sahip olduğu yetkileri kullanarak elde ettiği gelirleri Hazine'ye aktarmaktadır. Tabi uzun yıllardır hizmet veren TMSF'nin Hazine için önemli derecede gelir sağladığını söyleyebiliriz. Bu gelirler her geçen gün daha fazla artarak dikkat çekmektedir.