Özellikle soğuk havalarda vücut sağlığını korumak ve hastalıklara karşı direnç kazanmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekiyor. Doğanın bize sunduğu vitamin deposu olan besinler de ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri almamız için yardımcı oluyor. Toros Dağları'ndan gelen alıç meyvesi de özellikle kış aylarının yaklaştığı bu günlerde tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor. Peki, alıç meyvesi nedir? Alıç meyvesi faydaları nelerdir? Alıç, Akdeniz bölgesinde yüzyıllardır yetişen Gülgiller ailesinin bir ağacıdır. Halk dilinde yemişen, akdiken ile barutan olarak da bilinen alıç, 50'yi aşkın türü ile kırmızı, kırmızı-kahverengi ve sarı renklerde oluyor. Kendisi kadar yaprakları da faydalı olan alıç hem taze hem de kuru olarak tüketilebiliyor. - İçeriğinde yüksek oranda C vitamini bulunan alıç meyvesi, vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korur. - Antioksidan zenginidir.- Anti-inflamatuar özelliği olan alıç meyvesi; diyabet, astım ve bazı kanser türlerine karşı koruyucudur. - Tansiyonu düşürür, kalbi korur.- Kronik kalp yetmezliği olan kişilerin göğüs ağrısı şikayetlerini azalttığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. - Kolesterolü dengeler.- Sindirimi düzenler, böbrek taşına iyi gelir.- Cildi gençleştiren ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Antienflamatuar özelliklere sahiptir: Alıç meyvesi, sağlığı iyileştirebilecek antiinflamatuar etkilere sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücuttaki inflamasyonu (iltihabı) azaltarak, çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Antioksidanlar açısından zengindir: Alıç meyvesi, güçlü antioksidan bileşiklerden olan polifenol bakımından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden koruyarak kanser ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Kan şekeri ve kolesterol kontrolüne yardımcı olur: Alıç meyvesi, içeriğinde bulunan flavonoid ve pektin sayesinde kan kolesterol seviyelerini düzenlemeye katkı sağlar. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de destek olabilir. özellikleri sayesinde diyabet gibi hastalıkların yönetiminde yardımcı olabilir.Anksiyete ve depresyonu azaltabilir: Alıç meyvesi, anksiyete ve depresyon gibi duygusal bozuklukların tedavisinde yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir: Alıç meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu sayede vücut enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilir. Yüksek tansiyonu düşürebilir: Alıç meyvesi, geleneksel Çin tıbbında yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan bitkilerden biridir. Yapılan araştırmalar sonucu, alıç bitkisinin vazodilatör (damar genişletici) etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu sayede alıç meyvesi, daralmış kan damarları genişleterek tansiyonu düşürebilir. Yaşlanmayı önleyebilir: Alıç meyvesi, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma nedeniyle bozulan kollajen yapısının düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bu sayede erken cilt yaşlanmasının önüne geçilebilir. Ayrıca ciltteki nemin artmasına yardımcı olarak, cilt yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. TAZE ALIÇ MEYVELERİ: Meyveyi yıkadıktan sonra doğrayabilir veya bütün halinde tüketebilirsiniz. Çiğ alıç meyvesinin ekşi, hafif tatlı bir tadı vardır. Meyve taze haliyle atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ancak alıç meyvesinin tohumları, tıpkı elma çekirdeği gibi siyanür içerdiğinden çekirdeklerin yenmemesi önerilir. Kurutulmuş alıç meyvesinin yaprakları ve çiçekleri, çay olarak tüketilebilir veya yemeklerde baharat olarak kullanılabilir.Alıç meyvesi özü: Meyve özü, çeşitli takviyelerde veya hazır içeceklerde kullanılabilir. ALIÇ MEYVESİ REÇELİ: Alıç meyve reçeli olarak doğrudan tüketilebilir veya reçeli ekmek üzerine sürülebilir. Reçel formu özellikle tatlılarda ve turtalarda sos olarak da kullanılabilir.Alıç sirkesi ve şarabı: Alıç özü fermente edilerek şarap veya sirke yapılabilir.