Aslında çağın hastalığı olarak görülen, motivasyonm düşüklüğü, yaşama sevincinde azalma ve depresif hallerle kendini gösteren tükenmişliğe yönelik olarak yapılan ilk çalışmalar, 1700'lü yıllara kadar gidiyor. Genellikle yoğun ve stresli bir iş yaşantısı içerisinde bulunan kişilerde görüldüğü düşünülse de, yaşam içindeki duygusal şiddet ve çeşitli kaygılar tükenmiş hissetmenize neden olabilir.
İnsanların dönem dönem böyle hissetmesi normaldir ancak uzun süreli devam eden durumlar, psikolojik hastalıkların da habercisi olabilir.
Tükenmişlik kendi kendine geçen bir şey değildir. Bunun yerine, ona neden olan temel sorunları çözmezseniz daha da kötüleşebilir. Tükenmişlik belirtilerini görmezden gelirseniz, gelecekte fiziksel ve zihinsel sağlığınıza daha fazla zarar verebilir.
Tükenmişlik hissi, önlem alınmadığı takdirde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tanımlanan bir hastalık olan tükenmişlik sendromuna kadar ilerleyebilir. Bu nedenle kendinizi tükenmiş hissediyorsanız, önlem almanız gerekebilir. ,
Tükenmişlik hissi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. İşte tükenmişlik hissini artıran en yaygın sorunlar...
- Yoğun iş ve para kazanma baskısı
- Çevresel ve kültürel baskılar
- Mükemmelci eğilimler
- Karamsar ve negatif düşünce yapısı
- Kendini olduğu gibi kabul etmeme
Tükenmişlik yaşayan insanların ortak özelliklerine bakarak kendinizi değerlendirin. Posta.com.tr okurları için tükenmiş insanlarda görülen 6 özelliği bir araya getirdik.