Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, 35 yaş ve üzerinde olan gebeliklerin ileri yaş gebelik sınıfında değerlendirildiğini belirtti. Gebe kalma olasılığının, 40'lı yaşlarla birlikte yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çeken Kılıç, bu yaş grubunda sıklıkla başvurulan tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, ilerleyen yaş ile birlikte “infertilite” yani kısırlık problemlerinin arttığını, gebelik sürecinin biraz daha zorlaştığını, doğuma yakın komplikasyonların artış gösterdiğini söyledi. 30 yaş altındayken, her yumurtlama döneminde gebe kalabilme şansının yüzde 20 olduğunu, bu oranın 40 yaş itibarıyla yüzde 5’e kadar gerilediğini belirten Kılıç, “Yaş ilerledikçe her sene biraz daha yumurta kalitesi düşer, sperm tarafından döllenme oranı azalır. Ayrıca embriyolarda genetik problemler görülebilir” ifadelerini kullandı.
Bu koşullarla karşılaşan çiftlerin tüp bebek tedavisine başvuru yaptığını belirten Kılıç şu bilgileri verdi: “Ultrasonografik ve hormonal açıdan anne adayı tüp bebek tedavisi için başvuru yaptığında, adetin ikinci günü zorunlu olmakla beraber ultrasonografisi yapılarak hormon tetkikleri tamamlanır. Ultrasonu ile hormon tetkikleri değerlendirilen hastada yumurta rezervi ile ilgili herhangi bir soruna rastlanmazsa tüp bebek tedavisine başlanabilir. Baba adayı için de yaş oldukça önemlidir. Eğer sperm ile ilgili de herhangi bir sorun saptanmazsa, tüp bebek tedavisi için yola çıkabiliriz.”