1) Yumurta gelişimini sağlamak için kullanılan ilaçlar
Tüp bebek tedavi aşamaları içerisinde yumurtlama tedavisi ya da ovülasyon indüksiyonu anne adayına verilen çeşitli ilaçlarla yumurtalıkların uyarılmasını içerir. Bu, elde edilen yumurta sayısını artırmayı hedefleyen bir uygulamadır. Çünkü özellikle yardımcı üreme teknikleri kullanılacaksa birden fazla folikül elde edilmesi başarı oranını önemli ölçüde artırır. Bu tedavi, düzenli yumurtlaması olmayan kadınlarda kullanılır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar farklı doz ve kombinasyonlarda, değişen sürelerle uygulanır.
Genel olarak ovülasyon indüksiyonunda yumurta gelişimini sağlamak için hipofiz bezinden FSH hormon salınımını uyaran klomifen sitrat isimli ilaç tablet şekilde ağızdan verilir ya da doğrudan FSH hormonu içeren iğneler günlük olarak cilt altına yapılır. FSH yumurtalıklarda yumurta gelişimini uyaran ve beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Klomifen sitrat kullanılan hastalarda FSH salınımının uyarılması için ilaç genellikle 5 gün süreyle verilebilir. Bu süre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.
2) Yumurtlamayı baskılamak için kullanılan ilaçlar
Tüp bebek tedavilerinde yumurtalıkların uyarılması sonucu gelişen foliküllerin kontrolsüzce çatlamaları sonucu yumurtlama olur. Kontrolsüz yumurtlamayı engellemek için de bazı ilaçlar kullanılır. Bu grup ilaçlar anne adayının FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) isimli hormonunu baskılayarak etkili gösterir. Hastaya klomifen sitrat, FSH gibi yumurta geliştirici ilaçlarla kombine bir şekilde verilir.
Bu amaçla en sık olarak GnRH analogları kullanılır ve bunlara genellikle tedaviden önceki adet döneminin 21. gününde başlanır. GnRH analogları genellikle iğne şeklinde cilt altına ya da kas içine yapılır ve uzun protokol tüp bebek tedavisinde tercih edilir. Sprey şekilde burundan uygulanan formları da vardır. Kısa protokol tedavide ise GnRH antagonistleri adı verilen iğneler aynı amaçla kullanılır. İğnelere over indüksiyonu sırasında başlanır, yumurta gelişimini tamamlayana kadar devam edilir.
3) Yumurtaları çatlatma amacıyla kullanılan ilaçlar
Bu gruptaki ilaçlar yumurta toplama işleminden yaklaşık 36 saat önce yumurta çatlatmak amacıyla kullanılan HCG hormonu içeren iğnelerdir ve cilt altına uygulanır.
4) Embriyoların rahme tutunmasına yardımcı olan ilaçlar
Bu grup ilaçlar doğal progesteron içerir. Taze embriyo transferinde, yumurta toplama işleminden sonra, dondurulmuş embriyo transferinde ise yaklaşık 14 gün kullanılır. Hap, bant, vajinal fitil, iğne ya da jel şeklinde uygulanır.