PRP NASIL HAZIRLANIR?
- PRP'nin hazırlanabilmesi için hastanın kendi kanının özel bir tüpe alınması yeterlidir. Alınacak kan miktarı uygulama yapılacak bölgeye göre değişmekle birlikte maksimum 20 cc kan alınmaktadır.
- Alınan kan santrifüje konur. Bu cihaz hızla dönerek kanın bileşenlerine ayrılmasını sağlar. Böylece beyaz kan hücreleri ve trombositler, santrifüjleme ile kırmızı kan hücreleri ve serumdan ayrılır.
- PRP hazırlama için santrifüjleme süresi yaklaşık 15 dakika sürer.
- Plazma santrifüjlenmiş kandan elde edilir. Bu plazma yani PRP artık enjeksiyona hazırdır.
Elde edilen plazma yumurtalık içine enjekte edilirken ağrı olmaması için hasta hafif bir sakinleştirici ile uyutulur ve transvajinal ultrason ile yumurtalıklara enjekte edilir.
PRP TEDAVİSİNİN YUMURTAYA ETKİSİ NEDİR?
PRP Yumurtalık gençleştirme, kişinin kendi kanından elde edilen bir kan ürününün enjekte edilerek yumurtalıkların aktif hale getirilmesi işlemidir. Son yıllarda PRP, çok çeşitli tıbbi hastalıklar için cerrahi olmayan bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Yapılan klinik denemeler ve araştırmalar sonucunda yumurtalıklarda inaktif yüzeysel hücrelerin varlığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda bu hücrelerin yeterince uyarıldıklarında yumurta hücresine dönüşme potansiyelleri ortaya çıkmıştır. Bu inaktif kök hücre yapısındaki hücreler aktive olmuş ve yeni yumurta hücresi üretimi başlamıştır.
Kişinin kendi kan örneğinden elde edilen trombositten zengin plazmanın laboratuvar ortamında uygun koşullardan sonra doğrudan yumurtalıklara enjekte edilmesi, yumurtalıklardaki kök hücreleri harekete geçirme ve yeni yumurta üretimini tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu durumda erken yaşta yumurtalık yetmezliği teşhisi konulan veya menopoza giren kadınlarda bile yumurtaların üremesini sağlamak mümkün görünmektedir.