Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır? Avantajları neler?
Midemizin yaklaşık kapasitesi 1 buçuk 2 litredir. Bu ameliyatla yemek borusundan midenin alt kısmına doğru kalibrasyon tüpü mideye yerleştirilir. Bunun dışında kalan kısım alınır. Korunan kısım midenin en kolay ve en çok işleyen kısmıdır. Genişleme riski düşüktür. Bu şekilde mide kapasitesi 1 buçuk 2 litreden 150-200 ml'ye düşürülür. Yemek miktarı ve vücuda alınan kalori oranı azalır. Mideden çıkarılan kısım açlık hissi veren hormonun salgılanmasını sağladığından midenin yüzde 75-80'i devre dışı kaldığında açlık hormon seviyesinde önemli bir düşüş meydana gelir. Tüp mide ameliyatının ilk etkisi, küçük mide hacmi ile daha az besin tüketerek erken doyum sağlamasıdır.
Bu ameliyat sonrası hastalar bir yıl içinde ideal kilosuna iner. Günümüzde hastalar ortalama 3-4 gün hastanede kalmakta ve ameliyat sonrası 1. günden itibaren sıvı gıdalar tüketmeye başlamaktadır.