Türk erkekleri listeye ikinci sıradan girdi! Uzmanı açıkladı: Yüzde 31 oranında

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre o listede Türk erkekleri ikinci sırada geliyor! Duyan inanamıyor, uzmanlar uyarıyor. İşte yüzde 31'lik oranla dünyada ikinci olduğumuz o konu ve yapılması gerekenler hakkındaki uzman önerileri...

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Türk erkeklerinin yüzde 31 ile tütün kaynaklı hastalıklardan ölümlerde 2. sırada olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Ercan, “Tütün ürünleri içenler Kovid-19, zatürre gibi hastalıklara yakalandığında daha ağır bir hastalık süreci geçiriyorlar. Bu nedenle ülkemizde tütün ürünleri içenlerin bu konuda dikkatli olması ve nikotin bağımlılığından kurtulma süreçlerini kararlılıkla öne çekmeleri gerekiyor” dedi. wwww.posta.com.tr

Tütün ürünlerinin akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserler, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kalp damar hastalıkları riskini artıran en önemli etken olduğunu hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Ercan, Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

'AKCİĞER KANSERİNDE VAKALARIN YÜZDE 60’INA İLERİ EVREDE TANI KONUYOR'
Uzm. Dr. Ercan, “Tütün ürünlerinin dumanında bulunan 4 binden fazla kimyasal maddenin 80’den fazlasının kanser yapıcı özelliği bulunuyor. Akciğer kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’nin tütün kullanıcısı olduğu biliniyor. Sinsi bir hastalık olan akciğer kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tanı konulabiliyor” şeklinde konuştu

'KOAH’IN YÜZDE 90 SEBEBİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ'
Tütün ürünlerinin sebep olduğu zararlardan bahseden Uzm. Dr. Saliha Ercan, “Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalık olan KOAH’ın yüzde 90 sebebi tütündür. Koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 10-30’undan tütün ürünleri sorumludur. Günde 1-4 arası tütün içimi ve hatta pasif içicisi olmak bile kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

'ALZHEİMER RİSKİNİ DE ARTIRIYOR'
Tütün ürünleri kullananlarda gırtlak kanseri, prostat kanseri ve mesane kanseri görülme sıklığı belirgin şekilde arttığını işaret eden Uzm. Dr. Ercan, “Midede gastrit, ülser ve mide kanseri riskini artırmaktadır. Hamilelikte tütün ürünleri içiminin bebeğe zararlı olduğu kesin kanıtlanmıştır. Tütün ürünleri içenlerde Alzheimer hastalığına yakalanma ve inme riski artmaktadır. Kısırlık, erken doğum, erken menopoz riski artmaktadır.

Gün içinde yorgunluk, halsizlik, stres ve uykusuzluk görülebilir. Tütün ürünlerinin ciltte kırışıklık, dişlerde sararma ve ağız içinde kötü koku oluşumu gibi estetik zararları da mevcuttur. Her yönden sağlığımıza zararı olan bu ürün için söyleyebileceğimiz tek şey, ‘tütün ürünlerini bırak hayatı bırakma’ olacaktır” ifadelerini kullandı.

'TÜTÜN İÇENLER KOVİD-19’U DAHA AĞIR GEÇİRİYORLAR'
Tütün ürünleri ve Kovid-19’u da ilişkilendiren Uzm. Dr. Ercan, “Aralık 2019’dan itibaren görünmeye başlayan Kovid-19 enfeksiyonu da hem kalp-damar sistemi hem solunum sistemine doğrudan hasar vermektedir. Mevcut bilgiler göstermektedir ki, tütün ürünleri kullanımının yol açtığı başlıca hastalıklar olan kalp-damar hastalıkları ve KOAH gibi kronik solunum hastalığı bulunan bireyler, sağlıklı bireylere göre Kovid-19 hastalığını daha ağır geçirmektedir. Dolayısıyla, tütün ürünleri kullanımına bağlı gelişen bu hastalıklar, ağır Kovid-19, zatürre gibi hastalıklar için doğrudan birer risk faktörüdür. Diğer yandan, tütün ürünleri kullanımı solunum yollarımızdaki koruyucu mekanizmaları bloke ederek, alt solunum yolu enfeksiyonu gelişimini kolaylaştırmaktadır. Tüm bu gerekçelerle tütün ürünleri kullanımının terk edilmesi, hastalıkların sağlığımızı tehdit ettiği şu günlerde çok önemli ve önceliklidir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.