Sağlıklı pilav nasıl olmalı, haftada kaç öğün yenmeli?
Pirincin 100 gramı yaklaşık 100-200 kalori içerir. Bu miktarın %62’si karbonhidrat, %5’i proteindir, %30’u ise yağdır. Pirinç pilavı, haliyle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek bir yemektir. Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinci diyettekilerin ve diyabet gibi bazı kronik hastalığı olanların dikkatli şekilde tüketmesi gerekir. Kan şekerinde ani oynamalara ve daha çabuk acıkılmasına sebep olabilir. Çok sık tüketilmemesine özen gösterilmelidir, 60-70 gramlık porsiyonda haftada 2-3 öğün tüketilebilir.
Pirinç mi bulgur mu? İki besinin de birbirinden avantajlı ve dezavantajlı olduğu özellikleri nelerdir?
Pirinç özellikle ishal durumunda en etkili besinlerden birisidir. İshal bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen ve vücuttan fazlaca susuz bırakan bir sağlık sorunudur. Pirinç tüketimi ishal olmayı engellerken suyu vücutta tutarak vücudun sıvı dengesinin de korunmasını sağlar. Ayrıca bu durumlarda vücudun daha fazla enerjiye ihtiyacı oluyor. Pirinçte bulunan karbonhidrat vücut tarafından kolay metabolize edilerek kullanılabilir enerjiye çabucak dönüştürülebiliyor. İshal oluştuysa bulgur yerine pirinç tercih edilmelidir.
Ayrıca yine en önemli özelliklerinden biri olarak laktoz ve glüten gibi alerjik bileşenleri içermez, sindirim ve bağırsak sistemi üzerine hiçbir olumsuz etkisi yoktur. İnek sütüne kıyasla pirinç proteinlerinin amino asit bileşimi anne sütündekilere daha yakındır. Bu nedenle bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye başlarken pirinç unu rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca çölyaklılar ve glütensiz diyet yapması gerekenler tahıl olarak bulgur yerine pirinç tüketebilir.
Lif bakımından oldukça zengin olan bulgur, diyette tüketilmesi gereken tahıl grubu içerisinde yer alır. Bağırsakların çalışmasında oldukça etkili olan bulgur aynı zamanda tok kalmanızı sağlar. Yapılan sağlık alıştırmalarına göre kolon kanserine karşı koruduğu da kanıtlanmıştır. Kabızlık oluştuğunda ya da vücudun lif alması gereken durumlarda pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.