Türkiye’de evleriyle meşhur 7 otantik yer

Yıllar boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ülkemizde farklı mimari yapılara rastlamak oldukça mümkün. Bu mimari yapılar içinde bize o zamanların kültürünü ve otantik atmosferini en iyi yansıtanlar ise hiç şüphesiz evler. Gerek tarihi gerek coğrafi nedenlerden esinlenerek yapılmış evleriyle ünlü 7 otantik yeri sıralayan Neredekal.com editörleri, #öncetürkiyeyikeşfet diyerek sizleri keşfedilmedik yer kalmayana kadar yollarda olmaya davet ediyor!

1- Safranbolu
Osmanlı egemenliğine girmeden önce Hititler, Frigler ve Selçuklular gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Safranbolu, Karabük’ün bir ilçesi. Bu ilçeyi önemli ve turistik bir merkez haline getiren şey ise Osmanlı Dönemi’nden kalma otantik evleri. İçlerinde ahşap işlemeciliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz bu evler 1994 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş. En önemli özelliği beyaz renkte olması olan evler, her biri bir diğerinin manzarasını kapatmayacak şekilde konumlanmış.

2- Odunpazarı
İçinden geçen Porsuk Çayı ile sempatik ve otantik bir şehir olan Eskişehir’de en eski yerleşim yeridir Odunpazarı. Arnavut kaldırımlı sokaklarının ve evlerinin ününü duymayan kalmamıştır diye düşünüyoruz. Tarihi Osmanlı’ya kadar dayanan cumbalı ve bahçeli mimarileri ile bütün ilgiyi üstüne toplayan Odunpazarı evlerinin gerçekleştiren restorasyon çalışmaları sonrasında dış cepheleri farklı renklere boyanmış. Sokakları adeta bir renk cümbüşüne dönüştüren bu evlerin çoğunda ise hala yerleşim devam ediyor. Tabii bazı evler kafe ve restoran olarak hizmet veriyor ve size bu evlerde bulunmanın deneyimini yaşatıyor.

3- Mardin
Ülkemizin belki de en otantik şehirlerinden biri olan Mardin, binlerce yıllık bir tarihi günümüze kadar taşımayı başarmış sayılı kentlerden biri. Mardin’in en az kendisi kadar ünlü olan şeylerinden birisi ise Mazıdağı’nın yamaçlarına sıralanmış irili ufaklı taş evler. Bölgenin coğrafik ve iklimsel yapısına göre kalker taşından inşa edilen bu evlerde ahşabı yalnızca pencere çerçevelerinde ve kapılarda görebiliyorsunuz. Birbirinin terasını ve manzarasını kapatmayacak şekilde dip dibe konumlanmış evler yazları serin, kışları ise sıcak bir atmosfere sahip.

4- Bodrum
Şehir hayatından bunalan herkesin “Bir gün tası tarağı toplayıp Bodrum’a yerleşeceğim” diye içinden geçirdiği olmuştur. Hayalleri süsleyen Bodrum’da yaşamak için onlarca neden sayabiliriz fakat bizce en önemlisi bembeyaz evleriyle oluşturduğu huzurlu ve otantik atmosferi. 1974 yılında çıkarılan bir imar planı ile eskiden kalma bu atmosferi bozmamak adına Bodrum’da inşa edilen bütün evlerin beyaz renkte olması gerekiyor. Evlerde ilk zamanlardan beri beyazın kullanılması ise güneşi en iyi yansıtan renk olmasından kaynaklanıyor.

5- Harran
Peygamberler Şehri olarak da bilinen Şanlıurfa; Mezopotamya’nın en verimli topraklarında yükselen, tarihi izlerle dolu bir şehrimiz. Şehirde en çok dikkat çeken yapılar ise Harran evleri, yani eşine az rastlanan konik kubbeli evler. En önemli özelliklerinden biri ise yazları serin, kışları sıcak tutan bir yapıya sahip olmaları. Külah biçiminde konik kubbeler içeriden kemerler yardımı ile birbirine bağlanmış. Bu sayede ev içinde geniş bir alan oluşturulmuş. Ayrıca kubbelerin üzeri duman çıkışı ve aydınlanma için açık bırakılmış.

6- Amasya
Amasya, Şehzadeler Şehri olarak da anılan, Osmanlı’nın en önemli şehirlerinden birisi. Yeşilırmak etrafına kurulmuş olan Amasya evleri ise günümüze kadar dayanan en dikkat çekici yapılardan. İnci taneleri gibi sıra sıra Yeşilırmak’ın kıyısına dizilen bu evlerin çoğu cumbalı bir yapıda ve geniş iç avlulara sahip. Bağdadi ve hımış tarzında inşa edilen evlerin birçoğu ise günümüzde otel olarak kullanılmakta.

7- Foça
Arnavut kaldırımlı sokakları ve geleneksel tarzda evleri ile Foça sokaklarında gezerken kendinizi bir dönem filminde hissetmeniz gayet olası bir durum. İzmir’in en önemli sembollerinden olan Foça evlerinin geleneksel olarak 3 farklı tarzı bulunuyor. Bitişik düzen, tek evler ve kule ev olarak adlandırılan tarzlardaki yapılar tıpkı Mardin ve Harran’da olduğu gibi yazları serin, kışları ise sıcak bir ortama sahip.
Kaynak: https://neredekal.com/