1- RATATOUILLE / FRANSA
Animasyonlara dahi konu olmuş, yemeyenlerin bile adını en azından bir kez duymuş olduğu Ratatouille, listeye birinci sıradan giriyor. Son derece basit ve kolay ulaşılabilir malzemelerle hazırlanan bu yemek için taze sebzeler kullanmak yeterli oluyor. Kabak, yeşil biber, patlıcan, kırmızı biber, soğan, domates, maydanoz ve sarımsak kullanarak kolayca hazırlanan ratatouille, yalnızca tadıyla değil aynı zamanda göze hitap eden eşsiz görünümüyle de büyük beğeni kazanıyor. İsmini eski Oksitanca ratatolha sözcüğünden ve Fransızca touiller kelimesinden alan bu yemek, kelimelerin anlamlarıyla da birebir örtüşecek şekilde hazırlanıyor. Fırlatmak, karıştırmak kelime anlamlarına karşılık gelen ratatouille, malzemelerin önce ayrı ayrı kaynatıldığı sürece atıfta bulunuyor.