Van otlu peyniri
Hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olan Van’ın otlu peyniri, bu nedenle sadece kahvaltıda değil, yemeklerden sonra da tüketiliyor. Genellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde, 25 çeşit bitki kullanılarak yapılan otlu peynirin, sofralarda farklı bir yeri bulunuyor.
Antep sıkma peyniri
Geleneksel yöntemlerle Gaziantep’in meralarında otlatılan küçükbaş hayvanların sütlerinden yapılır. Gaziantep’te ‘pişken’ ya da ‘kelle’ olarak da adlandırılır. Telemesi haşlanan, yarı sert, taze veya salamurada olgunlaştırılmış olarak üretilen ve tüketilen bir peynirdir.
Diyarbakır örgü peyniri
İlkbaharda sağılan koyunların sütüyle yapılan bu peynir, inek ve keçi sütlerinin karışımıyla da üretilebiliyor. Üretim tekniği kaşar peynirine benzese de kendine has aroması, krembeyaz rengi ve parlak görünümüyle farklılaşıyor. Saç örgüsü şeklinde satılan bu peynir ülkemizde en sevilen peynirler arasında.
Erzurum civil peyniri
Şekli nedeniyle ‘tel’ ya da ‘çeçil’ olarak da adlandırılan Civil peyniri, yağsız inek veya koyun sütünden yapılıyor. Civil peynir, başta Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul’da da değişik marketlerde satışa sunuluyor. Yağsız olması nedeniyle, özellikle diyet uygulayanlar tarafından tercih ediliyor.