Türkiye'de üretiliyor, Japonlar özel siparişle kilo kilo alıyor! Kolesterolü damardan adeta kazıyor! Demir, magnezyum, potasyum ne ararsan onda

Türkiye'de şifa saçan pek çok besin kaynağı yetişiyor. Özellikle Ula Gökova'da özel yetiştirilen bir besin var ki faydaları ta Türkiye'den Japonya'ya ulaşıyor. Özellikle Japonlar Muğla’nın o mucize besinine büyük talep gösteriyor. İşte özel siparişle satılan, daha pahalı olmasına rağmen Japonların kapış kapış aldığı o besin...

Ula Gökova Bölgesinde yetişen sarı susam, aroması, kokusu ve tadı nedeniyle baştaJaponya olmak üzere diğer ülkelere ihraç ediliyor. Japonlar sarı susamı geleneksel yemekleri Suşi ve salatalarda kullanıyor. www.posta.com.tr

Türkiye, 2022 yılında 77 milyon dolar olan susam ihracatını 2023 yılında yüzde 62’lik artışla 124,5 milyon dolara çıkardı. Türkiye’nin susam ihracatındaki yeni hedefi 250 milyon dolara ulaşmak. Susamın içine girdiği tüm yiyeceklerin tadına ayrı bir aroma ve lezzet kattığını dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye’nin susam ihracatının 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde yüzde 195’lik artışla 6 milyon 645 bin dolardan 19 milyon 632 bin dolara yükseldiği bilgisini paylaştı.

Türkiye’de yetişen susamın çok kaliteli olduğunu anlatan Öztürk, “Susamda en büyük ithalatçı 1,6 milyar dolarla Çin. Bizim susamımız kaliteli olduğundan birim fiyatı 2,4 dolardan gidiyor. Çin ise 1,5 dolar bandında ithalat yapıyor. Bizim kaliteli susamımızı seçici bir pazar olan Japonya ve Avrupa ülkeleri alıyor. Japonya’ya 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye Geneli susam ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 170’lik artışla 660 bin dolardan 1,7 milyon dolara ilerledi. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 5-8 Mart 2024 tarihlerinde Tokyo’da düzenlenen Foodex Fuarı’na info stand ile katıldık. Fuarda tadım etkinliklerimiz kapsamında ziyaretçilere susam paneli tavuk tadımı yaptırdık ve büyük beğeni aldık. Türkiye olarak susamda dünyanın ikinci büyük ithalatçısı konumundayız. Dünya susam ticaretine yön veriyoruz. 2024 yılında susam ihracatımızın 250 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

SUSAMIN FAYDALARI NELERDİR?
Susam, sağlığa birçok faydası olan besleyici bir tohumdur. Hem çekirdek hem de susam yağı olarak tüketilebilir. İşte susamın sağlık üzerindeki olumlu etkileri:

Protein ve lif deposu
Susam, protein ve lif bakımından zengindir. Protein, kasların ve dokuların onarımı ve büyümesi için önemlidir. Lif ise sindirim sağlığını destekler ve tokluk hissini artırır.

Mineral zengini
Muğla'da özel yetiştirilen sarı susam, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve çinko gibi önemli minerallerin kaynağıdır. Özellikle kalsiyum açısından zengin olması, kemik sağlığını destekler.

Kalp sağlığı destekçisi
Susam yağı, sağlıklı yağ asitleri içerir ve kalp sağlığını destekler. Doymamış yağ asitleri, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp-damar hastalıklarının riskini azaltabilir.

Antioksidanlarla dolu
Bu besinde bulunan antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden korur ve hücresel hasarı önler. Bu sayede antioksidanlar, yaşlanmayı yavaşlatır ve hastalıklara karşı korur.

Cildi ve saçları destekliyor
Susam yağı, cilt ve saç için nemlendirici ve besleyici bir bakım ürünü olarak kullanılabilir. Ciltteki kuruluk ve tahrişi azaltır, saçlara parlaklık verir ve saç derisini besler.

Kan şekerini dengeliyor
Faydaları say say bitmeyen susam, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. İçerdiği lifler ve proteinler, sindirimin yavaşlamasını sağlar ve kan şekerinin ani yükselmesini önler.

Sindirimi güçlendiriyor
Susam, sindirim sistemini destekleyen lifler içerir. Lifler, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önler.

Kanser riskini azaltıyor
En zengin minerallerle dolu susamda bulunan bazı bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini engellediği düşünülmektedir. Özellikle lignanlar, meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kemikleri güçlendiriyor
Bu besin, kalsiyum ve magnezyum içerir, bu da kemik sağlığını destekler. Özellikle osteoporoz riskini azaltabilir ve kemik yoğunluğunu artırabilir.

Bağışıklığı kuvvetlendiriyor
Susamda bulunan çinko ve diğer vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudu korur.
Tüm bu faydaları göz önünde bulundurarak, günlük beslenme programınıza susam tohumu veya susam yağını dahil etmek sağlığınıza birçok açıdan fayda sağlayabilir.