Daha önceden yayımlanan ‘Dünyanın en iyi ekmeleri' arasında 1. sırada yer alan Bafra pidesi, bu kez de yemek kategorisinde listeye girdi. TasteAtlas tarafından güncellenen Türkiye'nin en iyi 100 yemeği arasına Samsun'dan sadece Bafra pidesi girdi. Dünyaca meşhur Bafra pidesi, listede Afyon sucuğu, sarma, humus, lahmacun, katmer, Mersin tantuni, kazandibi, Antakya künefesi, gözleme, kokoreç, sucuk, menemen ve karnıyarık gibi birçok yemeği geride bıraktı. Listenin ilk sırasında çeşitli küçük tabaklarla hazırlanan kahvaltı 1'inci sıralara yer alırken kahvaltıyı tombik döner, beyran, dondurma, mantı, mercimek çorbası, hünkar beğendi, Gaziantep baklavası, Kalamar tava ve Adapazarı yöresinden köfte yemeği takip etti. 11'inci sırada yer alan Bafra pidesi, birçok Türk yemeğini geride bırakarak adından söz ettirdi. Adana, Urfa ve Samsun gibi şehirlerin listenin ilk 10'unda yer almaması şaşırttı. Tüm coğrafyalardaki ekmekler arasında Brezilya'nın pao de queijosunu, Malezya'nın roti canaisini, Kolombiya'nın pan de bonosunu, Azerbaycan'ın qutabını, İtalya'nın piadina romagnolasını ve Hindistan'ın butter garlic naan ile amritsari kulchasını geride bırakan Bafra pidesi, yemek olarak da Türkiye'de öne çıkıyor. Şekil olarak kano ya da şeker kamışına benzeyen Bafra pidesinin uzunluğu 1 metre, kalınlığı 2,5 santim. 1 gün dinlendirilen mayalı hamurun iç harcı yağsız pişmiş kıyma ile çiğ ince doğranmış soğanla hazırlanırken, soğanların fırında hamurun içinde pişerek pideye lezzet katması amaçlanıyor. 25 dakika piştikten sonra çıtır pidenin üstüne sürülen köy tereyağı ise servisten önceki son rötuşu oluşturuyor. Lezzeti ile dünyayı da hayran bırakan pidelerin sırrını Samsun’daki pide ustası Necati Koçak anlattı. Bafra pidesinin şekil olarak kano ya da şeker kamışına benzediğini, 1 metre uzunluğundaki pidenin kalınlığının 2,5 santim olduğunu ifade eden Koçak, 1 gün dinlendirilen mayalı hamurun iç harcının yağsız pişmiş kıyma ile çiğ ince doğranmış soğanla hazırlandığını, soğanların fırında hamurun içinde pişerek pideye lezzet kattığını ve 25 dakika piştikten sonra çıtır pidenin üstüne sürülen köy tereyağının da son rötuş olduğunun altını çizdi. Tescilli lezzeti tadan herkesin çok beğendiğini ifade eden pide ustası Necati Koçak, “10 yıldır pide ustasıyım. Bafra pidesinin lezzetini insanlarımıza tattırmak için hizmet veriyoruz. Pidenin iç harcında kavrulmuş yağsız kıymayı çiğ, ince doğranmış soğanla karıştırıp hazırlıyoruz. Bu harcı pide hamurunun içerisine doldurup, olabildiğince ince ve uzun şekilde odun fırınına atıyoruz. Pide 25 dakika boyunca ağır bir şekilde çıtırdayacak durumu gelene kadar gevrek bir şekilde pişiriyoruz. Pidenin en önemli özelliği ise hamurunun ince, uzun ve gevrek olmasıdır. Köy tereyağı ile birlikte lezzeti daha da artıyor. Pideyi tadan vatandaşlar oldukça beğeniyor. Yurt dışındaki misafirlerine bile gönderiyorlar. İsteyenlere pideyi şoklayıp, soğuk bir şekilde gönderiyoruz. Bu şekilde hem yurt dışına hem de diğer illere pide gönderiyoruz. Sabah, öğlen, akşam ve gece fark etmeksizin bu lezzeti keyifle yiyorlar. Pidenin hamuru 1 gün dinleniyor. 170 gram hamurun mayası gelip, kabardıktan sonra açıp, iç harcını dolduruyoruz. Ağır ağır pişen pideyi fırından aldıktan sonra tereyağını sürüp, müşterilerimize afiyetle servis ediyoruz” dedi. Samsun’a şehir dışından gelmesine rağmen Bafra pidesini tüm yemeklerden daha çok sevdiğini dile getiren Ali Karabenli, “Pide, tek kelime ile ‘mükemmel’ diyebilirim. Bafra pidesi çok hoşuma gidiyor. Yaklaşık 7 yıldır Samsun’da ikamet ediyorum. Lokantaya gittiğimde pideden başka bir şey yemiyorum. Bafra pidesinin dünyanın en iyi ekmeği seçildiğini duydum. Bu beni hiç şaşırtmadı. Ben de pideyi çok sevdiğimden arkadaşlarımı da her zaman pide yemeye davet ediyorum” diye konuştu. İlk kez tatmasına rağmen Bafra pidesinin dünyadaki en iyi yemekler listesine Türkiye’den girecek birkaç yemekten birisi olduğuna karar verdiğini belirten Mersin’den Samsun’a gezmeye gelen Ümit Alparslan, “Mersin’den arkadaşımı ziyarete geldim. O da beni Samsun’da pide yemeye getirdi. Bafra pidesi tattık. İlk defa denediğim bir lezzet. Bence de çok güzel bir yemek olmuş. Hamuru çıtır çıtır ediyor. İçindeki kıyma harcı çok güzel. Üzerine sonradan tereyağı sürülmüş. Isırdığımda tereyağının damladığını görüyorum. Gerçekten çok başarılı bir yemekmiş. Görünümü de çok enteresan. Kızartılmış şeker kamışını andırıyor. Tatlı görüntüsü var ve lezzeti de ona göre çok güzel. Bence Türkiye’de dünyanın en iyileri arasında sayılabilecek birkaç yemek var, Bafra pidesi de onlardan birisi” şeklinde konuştu. Bafra pidesi, pişirilip şoklandıktan sonra dondurulup, yurt dışına ve diğer şehirlere de gönderiliyor. Fırında ısıtılan pideler, üstüne tereyağı sürüldükten sonra yeni fırından çıkmış gibi afiyetle tüketiliyor. Taste Atlas tarafından hazırlanan en iyi Türk yemekleri listesinin 11. yıldızı seçilen Bafra pidesi, Taste Atlas'a göre dünyanın en lezzetli ekmeği! İşte bu tadına doyum olmayan ekmeğin tarifi!Malzemeleri:500 gram un1 paket instant maya (ya da yarım paket yaş maya)1 tatlı kaşığı şeker1 tatlı kaşığı tuz1 su bardağı ılık suYarım su bardağı sıvı yağİç harcı için:250 gram kıyma (ya da dana kuşbaşı)1 büyük soğan2 domates2 yeşil biber1 tatlı kaşığı salçaTuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)Üzeri için:1 adet yumurta sarısıSusam veya çörek otu YAPILIŞIİlk olarak mayayı ılık suyla karıştırın ve şeker ekleyerek mayanın aktive olmasını sağlayın. Birkaç dakika bekleyin.Unu geniş bir kapta eleyerek açın. Ortasını havuz gibi açıp mayalı suyu, sıvı yağı ve tuzu ilave edin.Yavaş yavaş malzemeleri karıştırarak yoğurun. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.Hamur mayalandıktan sonra tezgahı unlayıp hamuru alın. Hamuru 6 eşit parçaya bölün ve her parçayı yuvarlayarak bezeler oluşturun.Bezeleri üzerlerini örtüp 10-15 dakika dinlendirin.Bu arada iç harcı hazırlayın. Soğanı küçük küçük doğrayın, domates ve biberleri de küçük küçük doğrayın.Bir tavada yağı kızdırıp soğanları pembeleştirin. Ardından kıymayı ekleyip kavurun. Kavrulan kıymanın üzerine doğranmış domates ve biberleri ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişirin. Salça ve baharatları ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Dinlenen bezeleri unladığınız tezgahta merdane yardımıyla açın. Yaklaşık 1 cm kalınlığında oval şekiller elde edin.Hamurun ortasına hazırladığınız iç harçtan koyup kenarlarını kapatın. Kenarlara hafifçe bastırarak pide şeklini verin.Hazırladığınız pideleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpiştirin.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 20-25 dakika sürmektedir.Fırından çıkan sıcak pideleri servis yapın. Üzerlerine biraz tereyağı sürerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!